Filmen er hypet i hele verden og bygger på en spændende idé. Men det ender galt

Han kan synge, han kan danse, og han kan tilfredsstille sin kvinde. Men selv ikke verdens største popstjerne kan skabe orden i den længe ventede film »Don't Worry, Darling«.

 
Trailer til filmen: »Don't Worry, Darling«. Video: Warner Bros. Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lækre ser de ud, konerne, som de står i deres stivede kjoler på den kortklippede plæne og vinker farvel til deres ægtemand, der velfriserede og velduftende kører på arbejde i de pastelfarvede sportsvogne.

Men intet er selvfølgelig godt under overfladen i Olivia Wildes længe-ventede sci-fi/thriller/feministprojekt, der har Harry Styles i den mandlige hovedrolle.

Jack, som han hedder, er gift med Alice (Florence Pugh), og sammen udgør de et perfekt, ungt ægtepar med designermøbler i stuen og tidstypisk oralsex oveni den langtidsbagte steg, som hun har tid til at forberede, mens han arbejder.

Hvad det arbejde helt præcist handler om, ved Alice ikke, for ingen må tale om The Victory Project, som beskæftiger alle områdets mænd med at »udvikle progressive materialer«.

At møblerne dirrer farefuldt en gang imellem har bare noget med arbejdet at gøre, og kvinderne ænser det dårligt nok, mens de plejer deres fælles interesse for bademode, børneopdragelse og boligindretning.

»Der er skønhed i kontrol,« messer radioens indoktrinerende stemme, der kæler for Alice, når hun vasker vinduer ud til den verden, der ikke rigtig findes.

En opsang til dukkehuset

Det er en spændende præmis, som »Dont Worry, Darling« bygger på. Og som det også er udforsket før, er det tilpas skræmmende at sætte den lækre 50er-stemning op over for en snigende uhygge. Intet er i virkeligheden mere grufuldt end folk, der hævder, at de har fundet lykken.

For Alice bliver blændværket afsløret, da hendes nabo, Victoria, pludselig taler om, at der bliver løjet for kvinderne. Alice begynder at få syn og mareridt, der viser, at noget er helt galt. Under vinduespudsningen bliver hun næsten kvalt, da huset langsomt maser hende.

Der er altså ingen tvivl om, hvilket politisk projekt, filmen er ude i. Den slet skjulte og aktivistiske pointe er, at kvinderne bør smide det mentale forklæde og forlade deres pyntede dukkehus, uanset hvor lækkert det måtte se ud.

Bare rolig, Darling. Det kan godt være, at denne film er noget rod, men der kommer snart en anden, der har Harry Styles på plakaten. Alene kan superstjernen ikke redde denne film, der vil lidt for meget og alligevel ikke rigtig når noget af det. Fold sammen
Læs mere
Foto: @Warner Bros Media.

Langt de fleste af filmens karakterer er ellers godt tilfredse i deres guldbure, og Alice fungerer som det sandhedsvidne, der skal få os, publikum, til at tænke over, om livet nu også skal se ud på en særlig måde for at være lykkeligt.

Desværre virker det ikke. Filmen bruger enormt lang tid på at opridse sin egen præmis, men vi forstår aldrig rigtig, hvad alternativet til den idylliske forstad er. Sandheden, måske. Men den får filmen faktisk ikke til at se særlig rar ud.

En rodet omgang

Alices syn bliver aldrig rigtig forklaret. Mens idealverdenen består af en evig kæde af drinks og venner, er sandheden noget, vi fornemmer er skjult, men aldrig når frem til.

Filmen gør ellers sit bedste for at hamre sine pointer ind, men det bliver så for meget, at det ender med at være for lidt. Selv Harry Styles' karakter virker som en skabelon, der er svær at bedømme.

Hele filmens sidste halvdel, der skal knytte de nødvendige tråde, er noget rod, og man drømmer næsten om at blive i første halvdel, hvor billederne er flotte, sammenhængen spændende, og især Florence Pugh spiller overbevisende.

Hvem vil ikke gerne bo i et drømmehus, hvor lyset er tændt, og der er steg og Harry Styles til aftensmad? Faktisk har jeg aldrig følt mig mindre feministisk end i det øjeblik, jeg forlod »Dont Worry, Darling«. Og det var næppe instruktørens målsætning.

»Don't Worry, Darling«. Drama, 125 minutter. Instruktør: Olivia Wilde. Medvirkende: Florence Pugh. Harry Styles. Chris Pine m.fl. Premiere i biografer over hele landet 21 september.