Feberhed forelskelse, drengestreger og blodig alvor. Fem hede film, der gør din sommer lidt varmere

AOK
Skærm
Guide

Mange vælger at holde ferie hjemme i år – uanset det lidt ustadige sommervejr. Heldigvis er der masser af film, der bringer den feberhede fornemmelse af uendelig sommer ind på skærmen. Her er en guide til fem af de bedste – samt en serie, der ikke har en trevl på kroppen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1

Call Me by Your Name

Få film har modtaget så megen ros og opmærksomhed som »Call be by your name« fra 2017.

Filmen foregår i en smeltende hed norditaliensk sommer anno 1983, hvor den 17-årige Elio møder 24-årige amerikanske Oliver og for første gang oplever, hvad det vil sige, at længes efter et andet menneskes nærhed. »Call me by your name« er den perfekte film om den store sommerforelskelse.

2

Luca

Husker du barndommens somre, der fortsatte i det uendelige? I »Luca« går dagene i en lille italiensk havneby, hvor solen altid skinner, hvor børnene mødes på torvet, hvor gamle mænd går med blød hat, og alt er præcis så tilbagelænet, at det minder om den barndom, ingen har haft, men som fe fleste altid mindes.

Selvom filmen også rummer et mere eventyrligt lag om sømonstre, er det den uendelige og solrige sommer, der virker magisk. »Luca« er Pixars nyeste film og er perfekt bud på en sommerfilm, der kan samle familien.

3

Thelma og Louise

Sommeren er det oplagte tidspunkt til et roadtrip, hvor hverdagens problemer glemmes for en stund. Få steder er det skildret bedre end i den feministiske roadmovie »Thelma og Louise«, der også er en frigørelsesberetning om to kvinder, der ikke længere vil finde sig i noget.

Se den for varmen og livslysten og for en meget ung Brad Pitt, der gør en lille, men mærkbar entré, som en kort, men fatal flirt. Og se den for Susan Sarandon og Geena Davis, som er et uimodståeligt venindepar, der tager ladegreb på omverdenens fordomme.

4

Jaws

Har coronarestriktionerne taget livet af drømmen om en eksotisk badeferie, så find lidt trøst i Steven Spielbergs klassiske thriller, hvor en lille amerikansk badeby hjemsøges af en enorm dræberhaj. Kampen går ind, alle vil genoprette idyllen ved kysten, og hajen er mere end almindelig sulten.

Siden premieren i 1975 er der blevet spekuleret rigeligt i, om filmens egentlige pointe var at vise en presset maskulinitet eller en post-Watergate-skepsis over for autoriteter. Filmen er det hele og lidt til. Den er tilmed også en af de første rigtige sommer-blockbustere. Uanset analysen, lover jeg, at du efterfølgende bliver mere end almindelig glad for en kort, hajfri, dukkert i Øresund.

5

The Tomorrow War

Der er hverken sandstrande eller svedig sex i Amazon Primes nye katastrofefilm. Når den alligevel er at finde på listen, skyldes det, at det er om sommeren, at de helt store actiondrøn bliver lanceret.

Måske har vi bare brug for, at verdens tilstand bliver reddet, mens vi selv slapper af? I »The tomorrow war« er helten det talende franskbrød Chris Pratt, der sendes ind i fremtiden for at bekrige en række væsener, der minder om Ridley Scotts Aliens – bare sejere.

Pratt har selvfølgelig også problemer med sin faderbinding og et meget tæt forhold til sin datter, og som sådan er alt, som det skal være. Her er nærkampe og eksplosioner og en vis portion klimaangst. Selv ser jeg gerne, at vi allesammen bliver reddet af en person med mere end tre ansigtsudtryk, men spændingen fejler ingenting, monstrene er virkelig klamme, og handlingen er ganske overraskende.

6

Too hot to handle

Du kan selvfølgelig smide alle forbehold over bord og kaste dig direkte over Netflix' nok mest letpåklædte realityshow, hvor en stribe »sexede superspredere« bliver placeret på et luksushotel – og derefter får et sexforbud i hovedet.

Der må hverken kysses eller røres, hvis man vil vinde. Programmets moralske figenblad er, at det undersøger, om deltagerne udvikler dybere forhold, såfremt man udelader sex og petting – langt hen ad vejen er »Too hot to handle« dog bare en mere liderlig omgang »Paradise Hotel«. Og i øvrigt det mest sete på Netflix lige nu.