DR dropper »Disney Sjov«: »Vi har forståelse for at det kan virke som en stor omvæltning«

Disneys mangeårige eneret på tidsrummet fredag kl. 19-20 ophører fra 2023 og erstattes af »FredagsTamTam«. Programmet vil være mere i øjenhøjde med de danske børn, lover DR.

Snart er det slut med Peter Plys og alle de andre karakterer fra Disneys univers. DR dropper »Disney Sjov«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR/Disney
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end tre årtier har børnefamilier samlet sig i sofaen foran fjerneren fredag aften og set alt fra »Bubbi Bjørnene« og »Peter Plys« til »Chip & Chap« og »Timon & Pumpa«.

Men fra 2023 er det slut. DR dropper »Disney Sjov«. I stedet lancerer DR et nyt format, »FredagsTamTam«, der også kommer til at bestå at forskellige tegneserieuniverser, men nu bliver de i stedet lavet af danske og nordiske animatorer.

»Vi har forståelse for, at det kan virke som en stor omvæltning,« siger Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge. Han understreger, at ændringen handler om to ting.

Dels at kvaliteten er steget voldsomt indenfor dansk tegnefilm. Dels at Disneys rettigheder har betydet, at »Disney Sjov«, som det eneste danske program, kun kunne ses på DR1 fredag kl.19.00 samt lørdag formiddag.

Da DR selv ejer rettighederne til »FredagsTamTam« kan programmet ses på alle tidspunkter af ugen via DR tv.

På spørgsmålet om, hvorvidt man dermed fjerner den ret unikke fornemmelse af at samle familien på et særligt tidspunkt, svarer Henrik Bo Nielsen, at det netop er derfor, man fastholder sendetidspunktet fredag kl. 19.00 på DR1.

Ikke sødt nok

Siden »Disney Sjov« blev sendt første gang for DR1 for 31 år siden, har det været danske familiers faste fredagsholdepunkt. Ifølge madhistoriker fra Det Grønne Museum Bettina Buhl, var det programmets fortjeneste, at fredagsslik for alvor blev et begreb, man talte om. Det skriver dr.dk.

Gennem årene har udsendelsen dog også fået kritik for at bestå af gentagelser og gamle striber.

Ifølge chef for B&U Morten Skov har arbejdet med at skaffe et dansk alternativ stået på i tre år. Det er faldet på plads nu, da DR henter en del af finansieringen gennem samarbejder med blandt andre franske CanalPlus og engelske BBC. Selve indholdet bliver dog skandinavisk, siger han.

»Der er mange udenlandske broadcastere, der laver indhold, der spejler forældrenes drøm om, hvordan børn skal se ud. Vi vil hellere være i øjenhøjde med børnene og vise, hvordan de er,« siger Morten Skov og nævner Bamse som eksempel. Mens den gule bjørn er meget populær i Danmark, har Skov talt med flere udenlandske producenter, der både finder Bamse smålig, egoistisk og jaloux.

»Han er »ikke sød nok«, siger de. Men han er jo lige præcis ligesom alle børn, og voksne, også er en gang imellem,« siger Morten Skov. Han nævner animationsserien »Karlas fantaslastiske klasse« som eksempel på noget af det nye indhold, der er i familien med Bamse.

»Vi glæder os til at afsløre alt det nye animationsindhold, som den danske animationsbranche har i støbeskeen,« tilføjer Morten Skov.

Dansk indhold er blevet bedre

Sammensætningen af det nye »FredagsTamTam« skal laves af redaktør Jakob Stegelmann, der også sad i redaktionen for »Disney Sjov«.

Ifølge Stegelmann er der kun grund til at glæde sig over ændringen.

»For 42 år siden var det helt klart de store, amerikanske studier, der sad med »hemmeligheden« bag det gode børneindhold, men i dag er der både danske og nordiske studier, der laver noget, der er helt fantastisk. Ofte er det meget mere i øjenhøjde med danske børn«, siger Jakob Stegelmann.

»Selv om jeg var redaktør for »Disney Sjov« har jeg aldrig kunnet ringe til Disney og bede om at de ændrede lidt i »Nøddepatruljen,« hvis jeg ville det. Nu er vi selv inde over udviklingen af de forskellige tilbud«.

Betyder det så også, at DR vil gøre indholdet mere pædagogisk korrekt?

»Nej. Det handler ikke om at ændre universet. Det er stadig tænkt som en times skæg og ballade fredag aften.«

Blandt de kommende danske animationsserier, der er i produktion og udvikling, er udover »Karlas fantalastiske klasse«, »Mesterlige monsterbørn« og »Den ustoppelige gule Yeti«, der indeholder historier og tematikker, som afspejler børns hverdag og virkelighed, lyder det. Ud over en række nye animationsserier vil der dog stadig sendes nostalgiske strejf som »Tom & Jerry«.

»Det er også lidt for de voksne skyld,« tilstår Morten Skov.

»Som far til to ved jeg, at det er rart at kunne dele noget af det indhold, man selv har set som barn.«

»Disney Sjov« fortsætter frem til slutningen af 2022. »FredagsTamTam« får premiere på DR1 6. januar 2023 og sendes fremover hver fredag kl. 19.00.

Trods det markante kursskifte sendes »Disneys Juleshow« vanen tro 24. december, forsikrer DR.

Berlingske har kontaktet Disney for at høre deres kommentar til ændringen. Koncernens kommunikationsdirektør for Walt Disney Compagny Nordic & Baltics, Aurora Stark, siger i en skriftlig kommentar, at »vi er utrolig stolte over at have leveret indholdet til Disney Sjov igennem mere end 30 år, men respekterer naturligvis DRs beslutning. Vi ser frem til at fortsætte vores langvarige samarbejde i mange år fremover.«