DR ændrer succesprogram i sidste øjeblik, efter at kendt politiker blev hængt ud

En del af aftenens »Gift ved første blik«, hvor en deltager kalder Pernille Vermund »racistisk« er i sidste øjeblik blevet slettet. Berlingskes tv-anmelder kalder den sene reaktion »bekymrende«. »Hvis det var en politiker på venstrefløjen, der var blevet kaldt noget tilsvarende, så havde DR nok reageret anderledes,« siger Pernille Vermund.

DR valgte at lade en scene, hvori Michael kalder Pernille Vermund »racistisk«, gå igennem. Lige indtil Vermund – og DR – blev kontaktet af pressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste øjeblik har DR valgt at skære en scene ud af aftenens »Gift ved første blik«.

Episoden, der er fjernet, foregår hos deltagerparret Pernille og Michael, der har hver sin politiske observans. Mens de ligger i dobbeltsengen, diskuterer de formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, som Michael kalder »racistisk«.

Da DR udsendte aftenens afsnit til anmelderne, var episoden med, men sent onsdag aften modtog anmelderne en ny e-mail, der orienterede om, at diskussionen var fjernet fra det program, der bliver sendt i tv torsdag aften.

Ifølge e-mailen er der »sidste ændringer til program 5«. Ændringerne omhandler konkret »en debat, som parret Pernille og Michael har omkring politik«, står der i e-mailen.

Det har ikke været muligt at få uddybet beslutningen hos DR. Berlingske forsøger igen torsdag morgen.

DR taler pølsesnak

Ifølge Anne Sophia Hermansen, der skulle have skrevet om programmet for Berlingske, var episoden mellem Pernille og Michael ret overraskende.

»Da jeg så scenen, gibbede det i mig, for det er en voldsom udtalelse, og jeg undrede mig over, at DR lod den passere. Jeg er med på, at det står for Michaels egen regning, men DR er stadig afsender af et program, hvor den type udtalelser ikke bør føres til torvs. Havde en person påstået, at Pernille Skipper var nazist eller pædofil, havde det også været opsigtsvækkende og selvsagt uacceptabelt,« siger Anne Sophia Hermansen, der er fortørnet over, at DR ikke med det samme havde valgt at skære episoden ud.

Ifølge Berlingske oplysninger skete det først onsdag, da en anmelder fra BT kontaktede Pernille Vermund.

»DR har et ansvar her, og jeg er efterladt med en oplevelse af, at det først meget sent er gået op for DR, at »racistisk« er en alvorlig anklage og ikke bare en gang pølsesnak,« siger Anne Sophia Hermansen.

Også Pernille Vermund er vred over episoden. Onsdag aften forberedte hun sine børn på, at dagens aviser vil rumme historier, hvori hendes navn vil blive koblet sammen med at være racistisk. Hun har også overvejet at tale med sin advokat for at diskutere et videre forløb.

»Jeg synes, at det er meget groft. En ting er, hvad private mennesker siger til deres venner, men DR har et ansvar, og de har siddet og redigeret programmet uden at fjerne udtalelsen,« siger Pernille Vermund, der mener, at DR har svigtet sit ansvar.

»Jeg kan godt frygte, at de lader sig styre af deres egen blindhed. At de slet ikke ser, hvad der er på spil her. Hvis det var en politiker på venstrefløjen, der var blevet kaldt noget tilsvarende, så havde DR nok reageret anderledes. Jeg synes, at det er meget bemærkelsesværdigt, at en statsfinansieret kanal med 3,5 milliarder skattekroner i ryggen ikke er mere bevidst om sit ansvar.«

Kan man ikke mene, at dette er en af de ting, man må finde sig i, hvis man er del af det politiske og offentlige liv?

»Det her er direkte inkriminerende. Og det skal man ikke finde sig i, uanset om man er privatperson eller politiker,« siger Vermund.

Da DR har valgt at ændre i programmet, har Berlingske droppet sin planlagte omtale af aftenens »Gift ved første blik«, der er skrevet, inden programmet blev redigeret. Avisen overvejer om der skal skrives en ny omtale.