Det vrimler med stjernespækkede serier – her er det bedste du kan se lige nu

AOK
Skærm
Guide

Efteråret byder på masser af gode tv-serier. Fra den koreanske »Squid Games«, der er ved at slå alle rekorder på Netflix, til »Maid« der er socialrealisme, når det er allerbedst. Her er en guide til de seks bedste streamingoplevelser lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kommer hele verden rundt i denne uges bedste streamingoplevelser, der både tæller koreansk gys, dansk spænding og et fint møde med fire unge indfødte amerikanere.

Her er de seks bedste serier lige nu.

1

Maid - en af tidens stærkeste serier

Hvorfor er »Maid« så så god? Umiddelbart er historien fortalt før. Hovedpersonen er den enlige mor Alex (Margaret Qualley), der flygter fra sit trailerhome og en ægtemand (Nick Robinson), der altid er på nippet til at eksplodere i øretæver. Alex må bruge al sin tid på underbetalt rengøring og på at rende de offentlige myndigheder på dørene for at få økonomisk støtte til bolig og børnehave.

Men »Maid« er ikke bare en trist serie. Tværtimod har den et vedholdende, udmattende blik på Alex’ udfordringer, der rummer en alvor og en nerve, der aldrig bliver svækket af sentimentalitet og violiner på lydsiden, der skal fortælle os, hvad vi skal føle, inden scenen er kommet i gang.  Sammen med nogle stærke skuespillere og en uforudsigelig handling gør det »Maid« til en af tidens stærkeste serier.

Uddrag af anmeldelsen:

»Ved første øjekast er Netflix’ fiktionsserie »Maid« klassisk socialporno, idet den handler om den enlige mor Alex (Margaret Qualley), der flygter fra sit trailerhjem, og en ægtemand (Nick Robinson), der altid er på nippet til at eksplodere i øretæver. Han nøjes dog med at slå huller i finérvæggene. Ved andet øjekast indser man, at »Maid« er meget mere og meget bedre end et afsnit af »De unge mødre«.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Succession - velbeskrevne, veludførte og velspillede roller

»Dette liv egner sig ikke til alle. Det er et ciffer på et stykke papir. Det er en kamp om at finde kniven i mudderet.« Sådan siger Logan Roy, omdrejningspunktet i »Succesion«, der netop har haft premiere på sin tredje sæson.

Sæsonen fortsætter direkte, hvor den anden sæson slap med endnu et kupforsøg mod faren, og forholdet mellem de fire børn,  der står klar til at overtage, når sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred får milliardæren til at lede efter sin efterfølger. Der er koldt på toppen og alliancerne synes at skifte fra afsnit til afsnit.

Samtlige roller er så velbeskrevne, veludførte og velspillede, at man tillader sig at heppe på hver og en, på trods af at de i deres magtsyge til tider fremstår direkte umenneskelige. Det er fremragende underholdning og et vildt indblik i en verden, de færreste af os kommer i nærheden af. Måske er det godt det samme.

Uddrag af anmeldelsen:

»Under sin opstigning til mediebranchens tinder har Logan Roy fundet utallige af disse knive og dolket sine modstandere i ryggen. Men sukkersyge, begyndende demens og et skrantende helbred helt generelt tvinger milliardæren og forretningsikonet til at udpege sin efterfølger blandt et af sine fire forkælede og vidt forskellige børn.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Reservation Dogs – rørende serie om unge i USA

Komik, melankoli, teenageproblemer, død, fattigdom og absurditeter er ikke nogen nem cocktail at ryste sammen på en fornuftig måde, men det lykkes utrolig fint i »Reservation Dogs«, som med en samlet spilletid på fire timer er helt perfekt til en søndag på sofaen.

Serien er lavet af Taika Waititi, som vi kender som instruktøren af den tragikomiske perle »Jojo Rabbit«. Den, hvor en lille tysk dreng har Hitler som usynlig ven, du ved.

Også denne gang lander Waitit et sted mellem komik og melankoli i en fin perle om fire teenagere og deres forsøg på at komme videre fra det hul, de lever i.

Læs hele anmeldelsen her.

4

Squid Game – neglebidende serie

Var du en af dem, der gik rystet fra biografen efter at have set den sydkoreanske Oscar-vinder »Parasite« om en velhaverfamilie, der får uvelkommen besøg af den pjaltede underklasse?

Så vil du elske at lade dig mentalt flytte ind i Netflix’ streamingserien »Squid Game« i ni dele, der også kan ses som en kritik af et ekstremt polariseret samfund, hvor kynismen er løbet løbsk, og de laveste kun kan se frem mod at blive trådt endnu længere ned.

I sin præmis minder serien om de amerikanske film »The Hunger Games« og »The Maze Runner«, men det særlige ved »Squid Game« er seriens psykologisk detaljerede optakt til den alle-mod-alle-turnering, hvor vinderen kan vinde en kvart milliard kroner, mens de andre deltagere kan miste livet.

»Squid Game«, der er lavet af Hwang Dong-hyuk, er en besættende oplevelse, og ifølge streamingtjenestens egne oplysninger er den på vej til at blive Netflix' mest sete serie nogensinde.

5

Kastanjemanden – lurmærket dansk spænding

Kan du huske dengang, da DRs serieafdeling gjorde alting rigtigt, og udlandet skreg på Sofie Gråbøls sweatre og nordisk noir? Succesen skyldtes i høj grad Søren Sveistrup, der nu har skiftet hest og skrevet Netflix' første, gedigent lurmærkede danske krimi i form af »Kastanjemanden«, der bygger på Sveistrups roman af samme navn.

En landbetjent finder en hel familie myrdet. Senere findes en ung kvinde myrdet i en københavnsk forstad. I skovbunden har nogen lagt en kastanjemand lavet af kviste og kastanjer. Den unge, kvindelige strømer Naia Thulin (Danica Curcic) bliver sat på sagen sammen med en ny irriterende makker – et overmåde velkendt greb i politiserier.

I det hele taget ligner grundkonceptet en kombination af »Forbrydelsen« og »Borgen«, som DR har brugt år og licensmidler for millioner af kroner på at udvikle. Men det er også skandinavisk kvalitet, så det brager. Bare lavet af en amerikansk streaminggigant.

6

Papirhuset - stærkt vanedannende spænding

Det er efterår og dermed er streamingtjenesterne klar med nye sæsonen på nogle af de mest elskede serier. Det gælder også Papirhuset, der er Netflixs mest populære ikke-engelsksprogede serier nogensinde.

Nu er første halvdel af femte sæson ude – og den er mere spændende end nogensinde.  Serien kredser stadig om en gruppe kriminelle med seje kaldenavne, der iført røde kedeldragter og Salvador Dali-masker udfører flere bankkup mod Den Spanske Nationalbank.

Det er tankevækkende, at en serie om bankrøvere, der angriber det største symbol på kapitalisme, trender et tiår efter finanskrisen, men i virkeligheden er Papirhuset bare en virkelig effektiv og spændende serie, der er cirka lige så vanedannende som flæskesvær og rygeheroin.

Læs anmeldelsen her.

LÆS MERE