Det skaber fællesskab og glæde. Men kulturministerens forslag kan blive svært at realisere

Sympatisk og folkeligt. Skolelederne ser positivt på Jakob Engel-Schmidts forslag om at indføre morgensang i folkeskolen. Men det bliver kun til noget, hvis skolelærerne selv vil det, er holdningen.

Tidligere chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber modtog i 2020 prisen for initiativet »Morgensang« på DR, der i gennemsnit havde 274.000 daglige seere under coronanedlukningen. Nu vil kulturministeren lade sig inspirere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg elskede at synge morgensang, da jeg var barn. Lad os sørge for at få vores sangskat ud i det store fællesskab, hvor den ikke længere trives. Musik binder os sammen og skaber fællesskab.«

Sådan sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) onsdag til Berlingske. Ministeren, der selv har sunget morgensang i sin skoletid, håber, at både folkeskoler, friskoler og privatskoler vil være med til at synge en udvalgt sang hver tirsdag, onsdag og torsdag.

Forslaget modtages positivt af Dansk Skolelederforening, der dog ikke mener, at det skal gøres til lov.

»Det er jo politikerne, der sætter rammerne, men skolerne der selv vælger, hvordan de vil fylde dem ud,« siger foreningens næstformand, Dorte Andreas, der er stor fortaler for at lade børn synge sammen:

»Det skaber meget fællesskab og glæde. Man kan ikke være sur, når man synger.«

Dorte Andreas understreger, at et fag som musik er blevet underprioriteret på mange skoler, som har haft travlt med at fokusere på de store krav, der stilles i de mere boglige fag. Af samme grund er hun glad for alle tiltag, der kan bringe mere musik ind i skolerne. Men det må være op til skolerne selv, om de vil deltage.

Traditioner for fællessang

Det er ikke første gang, at der er politisk interesse for morgensang i folkeskolen. I 2009 ønskede Dansk Folkeparti at »forpligte den enkelte skole til mindst to gange om ugen at samle hele skolen, den enkelte skoleafdeling eller undervisningsstedet til morgensang«. Ifølge partiet skulle der synges på dansk.

Sidste år ville Nye Borgerlige gøre morgensang obligatorisk på de københavnske skoler. Forslaget blev nedstemt af Borgerrepræsentationen.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidts forslag går ud på at lade en musikfaglig profil udvælge en sang, der synges af skolerne på samme tid, men det bliver ikke tvunget igennem.

Ifølge Chris Kjær Jessen, politisk redaktør på Berlingske, er det formentlig et forslag, der vil »vinde sympati mange steder i befolkningen«.

»Danskerne har i stor stil sunget med, når Phillip Faber og DR har inviteret til fællessang, og selvfølgelig vil forældre gerne have, at deres børn bliver en del af den samme type fællesskab og lærer den danske sangskat,« siger Chris Kjær Jessen, der dog understreger, at det kan blive svært at realisere:

»Skolerne hører under kommunerne, og vi har kommunalt selvstyre i Danmark, så det skal ske ad frivillighedens vej. Mange skoler har allerede deres egne traditioner for fællessang, og det bliver svært at få dem overbevist om, at de skal ændre på rutinerne.«