Det er svært at være menneske – men det bliver til godt tv. Her er de bedste serier lige nu

AOK
Skærm
Guide

Et remake af et skandinavisk skilsmissechok og et rystende portræt af en klasse i krise. Skærmredaktør Sarah Iben Almbjerg guider dig hver uge til den bedste streaming derude.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jungletrommerne har det med at løbe i forvejen, når streamingtjenesterne lancerer nyt, og både »American Rust« og »Scenes from a Marriage« skabte en del omtale inden deres premierer. Begge serier handler om nødstedte mennesker – omend på hver deres måde.

Sammen med fire andre aktuelle serier, viser de to nye, at det er svært at være menneske. Men også, at de mange problemer bliver til udmærket tv. Her er de seks bedste serier lige nu:

1

Portræt af en klasse i krise

Der findes grundlæggende to slags kriminalserier. Den såkaldte whodunnit, hvor en forbrydelse bliver begået, og man som seer følger opklaringen sammen med politimanden, indtil det endelig kommer frem, hvem morderen er. Og den omvendte model, hvor vi oplever en forbrydelse, og spændingen består i, om politimanden opklarer sagen og hvordan.

»American Rust«, der er baseret på Philipp Meyers bog af samme navn, opfinder en tredje model. Her tror vi, at vi ved, hvem der har begået et mord, og så følger vi en politimand, der gør sit bedste for, at forbrydelsen ikke bliver opklaret … det lyder muligvis forvirrende, men det giver mening, når man ser det.

Først og fremmest er American Rust et portræt af det middelklasse-USA, der har meget at kæmpe med. Skildret med en fantastisk Jeff Daniels i hovedrollen.

Læs hele anmeldelsen her.

2

Trangt ægteskab med to fantastiske skuespillere

Allerede inden premiere var der en del hype omkring HBOs genindspilning af Ingmar Bergmans »Scener fra et ægteskab«, der lagde gaderne øde og hjerterne kolde, da den havde premiere i 1973.

Den ny version, der bærer den amerikanske titel »Scenes from a Marriage«, er lavet af den israelske stjerneinstruktør Hagai Levi, der også stod bag en anden skilsmisseserie, nemlig »The Affair«, og han har hyret to af tidens mere markante skuespillere Oscar Isaac og Jessica Chastain, der er som to stradivariusser, der spiller duet.

Skal man se serien, er det for deres perfekte kammerspil. I sig selv kan den nemlig ikke matche den revolution, som Bergmans skilsmissechok skrev sig ind i.

Læs hele anmeldelsen her.

 

3

​Serien til dem, der ikke er blevet voksne

Man kan ikke sige, at temaet er videre originalt, alligevel er der noget ganske fint i den nyeste serie på TV 2 Play. »Blå Bog For Evigt: Reunion« begynder der, hvor gymnasieklassen mødes ti år efter, de fik deres studenterhue.

Alle de genkendelige personer er der. Den flotte og sjove standupfyr. Klassens tykke dreng, der har gået sine traumer væk og svinger mellem hævngerrighed og overbærenhed. Den indebrændte småbørnsmor.

Serien udmærker sig desuden ved at præsentere en række stærke skuespillere, der snart kan komme til at sætte tonen.

4

Stærkt vanedannende spænding

Det er efterår og dermed er streamingtjenesterne klar med nye sæsonen på nogle af de mest elskede serier. Det gælder også Papirhuset, der er Netflixs mest populære ikke-engelsksprogede serier nogensinde.

Nu er første halvdel af femte sæson ude – og den er mere spændende end nogensinde.  Serien kredser stadig om en gruppe kriminelle med seje kaldenavne, der iført røde kedeldragter og Salvador Dali-masker udfører flere bankkup mod Den Spanske Nationalbank.

Det er tankevækkende, at en serie om bankrøvere, der angriber det største symbol på kapitalisme, trender et tiår efter finanskrisen, men i virkeligheden er Papirhuset bare en virkelig effektiv og spændende serie, der er cirka lige så vanedannende som flæskesvær og rygeheroin.

Læs anmeldelsen her.

5

Tidsånden forklaret

Det sker engang imellem, at en enkelt serie rammer helt rigtigt. Det gælder for Netflixs »The Chair«.

Sandra Oh har hovedrollen som Ji-Yoon Kim, der udnævnes som den første kvindelige leder af engelskinstituttet på det fiktive universitet Pembroke. Kim vil gerne ryste op i traditionerne, men havner i stedet mellem de ældre undervisere og de studerende, der kæmper identitetspolitiske kampe for flere farvede undervisere og etniske studier. »Nogle gange føler jeg, at min udnævnelse var en tidsindstillet bombe, som man gav mig, fordi man ville have, at den eksploderede i hænderne på en kvinde«.

Det lyder måske tungt, men det er det slet ikke. »The Chair« har et skarpt blik for det morsomme i alle hverdagens små kampzoner. Med den lethed tager den kreativt førergreb på den akademiske verden og de udfordringer, der har været med ensidig rekruttering og generationskonflikt.

Læs anmeldelsen her.

6

Ferien, du ikke vil hjem fra

»The White Lotus« er umulig at sætte i kategori. Men fascinerende og foruroligende er denne ondskabsfulde afkodning af moderne menneskers jagt efter en mening med den tilværelse, de har tabt af syne.

Det er en tv-serie for voksne, flossede mennesker om voksne mennesker, der har svært ved at være netop det – voksne mennesker. Så uforudsigelig som livet.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Er den en soap, sådan som de mange figurers personlige historier fletter sig ind i hinanden? Er det en komedie? Man fniser i hvert fald på de mest ejendommelige tidspunkter. Eller er der i virkeligheden tale om en kulsort, social satire, der dels går i flæsket på, hvad penge, race og karriere betyder for mennesker her i livet, men som også udstiller det moderne menneskes ubændige trang til at blive set og hørt på egne præmisser, selv om der sjældent er nogen, der gide se og lytte? Afbrudt af små, forsonende øjeblikke af drømmende poesi. Aner det ikke. Den er under alle omstændigheder en ferie, man ikke vil hjem fra. «

Læs hele anmeldelsen her.

LÆS MERE