Det er svært at se, hvad den her film egentlig vil, men det er i hvert fald hverken sjovt eller spændende

»The King’s Man« forsøger både at være lidt komedie, lidt agentthriller, lidt melodrama og lidt krigsfilm. Og den lykkes ikke rigtig med nogen af delene.

 
Trailer til filmen »The Kings’s Man«. Video: 20th Century Studios Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er noget at blive imponeret af ved »Kingsman«-serien – og det er egentlig ikke meget – så skulle det næsten være, hvor imponerende hurtigt det er gået ned ad bakke. På en måde så benævnte bakke er tæt på lodret.

»Kingsman: The Secret Service« fra 2014 handlede om den utilpassede gadedreng Eggsy, som blev rekrutteret af den tophemmelige, uafhængige efterretningstjeneste Kingsman. Filmen var en fin blanding af agentspænding og plat humor – som en art klon mellem Austin Powers og James Bond. Og var – om ikke et epokegørende mesterværk – så vældigt fornøjelig.

Efterfølgeren »Kingsman: The Golden Circle« fra 2017 prøvede lidt for hårdt at være sådan helt crazy og uforudsigelig og var ikke nær så vellykket – og »The King’s Man«, der lige har fået premiere, havner i det virkelig ærgerlige grænseland mellem ringe og ligegyldigt.

Skotte står bag Første Verdenskrig

»The King’s Man«, der er en prequel til de to første film, finder sted i starten af 1900-tallet og fortæller historien om, hvordan efterretningstjenesten Kingsman blev født. Ralph Fiennes spiller adelsmanden Orlando, der er enkemand og alenefar til Conrad (Harris Dickinson).

Da Første Verdenskrig bryder ud, er Conrad vældig opsat på at komme i krig, men Orlando er dedikeret pacifist og gør alt, hvad han kan for at forhindre, at hans søn bliver udsat for fare. Det lykkes så ikke helt, for han må tage kampen op mod alverdens lyssky typer, da det viser sig, at Første Verdenskrig er orkestreret af en lumsk skotsk type kaldet The Shepherd. Han står i ledtog med blandt andet Rasputin, Mata Hari, Gavrilo Princip og Erik Jan Hanussen, rådgiver for den tyske kejser.

Harris Dickinson i en af de scener, hvor »The Kings’s Man« holder pause fra at være usjov komedie og kæk agentfilm for at forsøge sig som barsk krigsfilm. Pr-foto: Disney Fold sammen
Læs mere

‘Allo ‘Allo

I det hele taget er et væld af virkelige personer portrætteret i filmen – Tom Hollander (ikke at forveksle med Spiderman-skuespilleren Tom Holland) spiller eksempelvis både Englands kong George 5., Tysklands kejser Wilhelm og Ruslands zar Nicholas med varierende overskæg og overdrevne »’Allo ‘Allo«-accenter.

Det skal muligvis være sjovt. Eller måske ikke. Det er svært at sige. Og her nærmer vi os filmens helt store problem: Det er ikke nogen dum idé at gendigte historien om Første Verdenskrig og forestille sig, at en lille gruppe kommende agenter bragte den til sin ende.

Men »The Kings’s Man« er rasende ujævn i tonen. Scenerne med en helt rablende Rasputin (Rhys Ifans) er bizarre, men ikke spor sjove – selvom det vist nok er meningen. Orlandos snak om pacifisme og ridderlighed virker som malplacerede moralprædikener midt i en film, der tydeligvis hylder vold.

Som spændingsfilm betragtet er den temmelig uspændende, og i det hele taget er det utrolig svært at se, hvad det er, »The Kings’s Man« gerne vil. Det er der vist ingen, der rigtig ved, og det virker som om, hver gang nogen har skulle tage en beslutning om filmens retning, har man taget den forkerte. Så det eneste, man egentlig forlader biografen med, er lettere ømme balder, for spilletiden på langt over to timer er mere end rigeligt.

Ikke desto mindre er »Kingsman«-franchisen tilsyneladende først lige begyndt. »Kingsman: The Blue Blood« – der i kronologien ligger efter »Kingsman: The Golden Circle« – har forventet premiere næste år, og der er både en tv-serie og en spinoff-film om den amerikanske del af Kingsman-tjenesten i støbeskeen. Det er vi nogen, der glæder os til i yderst begrænset grad.

»The King’s Man«. Actionfilm, 131 minutter. Instruktion: Matthew Vaughn. Med: Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Gemma Arterton, Djimon Hounsou m.fl. Ude i biografer landet over nu.