Denne serie kan vinde 13 Emmy-priser i nat. Og den skal du se

AOK
Skærm
Anmeldelse

Hvis alle mennesker var som Ted Lasso i serien af samme navn, ville verden være et bedre sted.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I aften løber den 73. udgave af Primetime Emmy Awards – tv-seriernes Oscar-uddeling kan man kalde det – af stablen. Én serie er nomineret til hele 13 priser, mere end nogen anden serie, men er nok ukendt for de fleste i Danmark, fordi den gemmer sig på den endnu ikke voldsomt udbredte streamingtjeneste Apple TV+.

Hvis »Ted Lasso« havde ligget på Netflix eller var blevet sendt i noget så gammeldags som fjernsynet, ville vi garanteret allesammen tale om den, for det er en på alle måder vidunderlig serie, der er som at komme hjem en iskold efterårsdag, smide sit regnvåde tøj i et hjørne og tage et langt, varmt bad.

Som at blive mødt af en ivrigt logrende hund, der bare helt vildt gerne vil have, at du kaster en pind. Hjertevarm, rørende og ekstrem sjov på samme tid.

Football vs. fodbold

Serien foregår i England, hvor isdronningen Rebecca Welton efter en grim skilsmisse overtager ejerskabet af fodboldklubben AFC Richmond. Klubben er det eneste, hendes eksmand elsker, så hun er fast besluttet på at køre den totalt i sænk.

Derfor fyrer hun træneren – efter et par svidende bemærkninger om, at det kunne være rart, hvis han ikke gik i så små shorts, at hun kan se hans testikler, som hun har døbt Noel og Liam.

I stedet ansætter hun amerikaneren Ted Lasso, som er en glimrende træner i amerikansk fodbold, men ikke kender en pind til »fodboldfodbold«. Helt skæv af jetlag bliver han sendt til et pressemøde, hvor han lover, at AFC Richmond vil kæmpe hårdt i alle fire quarters. For så at blive gjort opmærksom på, at man i fodbold spiller to halvlege.

Herefter bliver han forvirret over, at man i fodbold ikke kun kan vinde eller tabe, men også spille uafgjort, og generelt er det en stående joke, at Coach Lasso konstant bliver forundret over forskellene på de to sportsgrene.

Roy Kent (Brett Goldstein) er tydeligt baseret på den tidligere fodboldspiller Roy Keane, der spillede 12 år i Manchester United. Fold sammen
Læs mere
Foto: Apple.

Skabt til rollen

Det er en simpel, men sjov idé, og den kan man sagtens malke. Det gør »Ted Lasso« da også, men der er meget mere i serien end den klassiske fish out of water-vinkel. Ikke mindst på grund af hovedpersonen.

Komikeren Jason Sudeikis er mest kendt for at medvirke i »Saturday Night Live« og en række uforglemmelige komedier som »De satans chefer« og »Familien Miller«, men har med »Ted Lasso«, som han selv er medskaber af, fundet den rolle, han er skabt til at spille.

Traditionel dramalærdom vil sige, at en karakter helst skal rumme gode og dårlige sider for at være interessant, men Ted Lasso er gennemført likable.

Selvhjælpsretorik

Han er rummelig, inkluderende, lyttende, venlig, utroligt munter og næsten øretæveindbydende optimistisk. Han bager småkager til holdejeren hver dag, lytter interesseret til sine spilleres problemer og bliver oprigtigt lykkelig, da både han og hans assistenttræner har lavet en BLT til hinanden på deres sandwichbyttefredag.

Han er helt umulig ikke at knuselske – selv når han til stor irritation for sine spillere slynger om sig med selvhjælpsfloskler som »Åh, hvad siger du? Jeg har svært ved at høre folk, der ikke tror på sig selv«.

Både sjov og vigtig

Det øvrige persongalleri er også farverigt og overraskende nuanceret. Eksempelvis stjernespilleren Jamie Tartt, der har et kæmpe talent, men ikke just er en holdspiller.

Den stoiske assistenttræner med det tumultariske privatliv, Coach Beard. Den underdanige udstyrsansvarlige Nathan, der selvfølgelig vokser som menneske under Ted Lassos kærlige vinge. Og ikke mindst den konstant arrige og storbandene midtbaneveteran Roy Kent, der meget tydeligt er baseret på den mildt sagt brutale, irske fodboldspiller Roy Keane.

Det er sjovt, hvis man fanger den lille detalje, og generelt er »Ted Lasso« sjov, hvis man kender både lidt til fodbold og til amerikansk populærkultur, men ingen af delene er egentlig nødvendige.

Uanset hvor ligeglad du er med sport, kan du ikke undgå at blive glad i låget af at se »Ted Lasso«, som ikke alene er virkelig morsom, men sgu også vigtig, fordi den handler om noget så overset som medfølelse, ydmyghed og almindelig anstændighed. Og ikke bruger de egenskaber som en punchline, men som noget at stræbe efter.

»Ted Lasso«. Komedieserie, 22 afsnit a cirka 30 minutter. Skab af Jason Sudeikis m.fl. Med: Jason Sudeikis, Brendan Hunt, Hannah Waddingham, Brett Goldstein m.fl. Kan ses på Apple TV+