Da lektoren heiler bag katederet, bryder helvede løs. Her er serien, der vil forklare verden lige nu

AOK
Skærm
Anmeldelse

Streaming: Et skarpt blik for hverdagens små kampzoner gør »The Chair« til en af tidens bedste serier. Gennem en fiktiv universitetsverden forklares cancel culture, wokeness og identitetskamp. Helt uden at pege fingre. Sjældent har man set så oprigtig en nysgerrighed over for den moderne identitetskamp. Og grinet så meget undervejs.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man behøver ikke være gammel for at føle sig som en oldsag. Især ikke når det kommer til benævnelser. For hvad må man sige? Er jødiske jokes forkerte, hvis man er pæredansk og er fra Valby? Må man heile, hvis det udelukkende er ment for sjov?

Dette, kære læser, skriver jeg ikke for at krænke nogen. Jeg skriver det, fordi jeg ikke ønsker at krænke nogen, men ofte føler, at dette kan være svært at undgå. Sådan er det også på Pembroke University, et fiktivt universitet, der danner rammen om »The Chair«, der er en komedie om netop den udvikling, verden gennemgår. Og ja, det er en komedie, og den er sjovere end meget af den debat, man har fulgt den seneste tid.

Hovedpersonen i »The Chair« er Ji-Yoon Kim (fantastiske Sandra Oh), der udnævnes som den første kvindelige leder af universitets engelskinstitut. Ji-Yoon Kim vil forandre og modernisere, mens ældre undervisere ikke vil lefle for pøblen og forkaster enhver tanke om at ramme sociale medier eller bare gøre undervisningen mere levende.

Da Ji-Yoon Kim nævner, at en yngre lektor har 8.000 følgere på Twitter og bør fastansættes, falder dommen fra ældre ansatte tørt:

»Ved du, hvem der også havde mange følgere,« svarer fakultetets alderspræsident og nævner kultlederen Jim Jones, der fik 900 til at begå kollektivt selvmord i 1978. Og så vender han argumentet:

»Jesus havde kun 12 følgere. Gør det ham til en taber?«

De studerende vil have en undskyldning

Men udviklingen er indledt, og de studerende kræver deres ret. Der er daglige underskriftsindsamlinger for at få flere farvede undervisere og for at redde instituttet for etniske studier. Det går helt galt, da den populære underviser og enkemand Bill Dowson, fuld af både sorg og tømmermænd, kommer til at heile under en forelæsning i faget »Død og modernisme«.

Sandra Oh spiller institutlederen, der drømmer om at gøre alting bedre og mere moderne. Og som klemmes mellem ældre kolleger, der vil bevare seriøsiteten, og studerende, der vil have flere farvede undervisere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Selvom optrinet er en mindre del af en længere svada om forskellen på absurditet og fascisme, bliver det fanget på en iPhone, og snart er der protester, underskriftsindsamlinger og vrede studerende, der kræver en undskyldning.

Da Bill Dowson i sit forsvar nævner, at han beundrer mange af de jødiske tænkere, der kom til USA efter Anden Verdenskrig, får han at vide, at han ikke må bruge den jødiske historie til sit forsvar. Når Bill Dowson undskylder, at han har gjort dem vrede, svarer de, at det ikke er en undskyldning.

»Du undskylder vores følelser. Du minimerer dit ansvar ved at undskylde for, hvordan vi har det,« siger en studerende, og snart står Bill Dowson til fyring. Det er ikke nemt at være menneske.

Hverdagens små kampzoner

Hverdagen 2021 er en kampzone, og på kun seks afsnit bliver »The Chair« et fint mikrokosmos for alle de bevægelser, der har sat sig på den politiske dagsorden, og som her handler om studerende, der råber op – over for en ældre lærerstand, der selv engang var woke og avantgarde.

Den unge underviser Yaz, er populær blandt eleverne, men for woke til fakultetet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Replikkerne falder tørt og hurtigt og får alle seks afsnit til at føles som et fantastisk bidrag til en verden, der slår saltomortale på sig selv for at undgå krænkelser og samtidig hylde ytringsfriheden. Man undgår tilmed de løftede pegefingre. Serien tager både unge og gamle alvorligt.

Bedst som vi er klar til at forkaste den forbenede alderspræsident, ser vi ham sårbar og privat. Og de unge, ja, dem forstår vi også. Måske forstår jeg dem bedre end nogensinde.

Man har sjældent set så god kemi mellem to skuespillere som den, der opstår mellem Sandra Oh og Jay Duplass. De har en vidunderlig og mærkelig og platonisk kærlighedsrelation, fuld af vittige replikskifter og forkvaklet håb. Moderne og moden kærlighed i en pærevælling.

I en scene, hvor de forsøger at tale om arbejde, og han måske har andet i tankerne, brokker hun sig:

»Jeg er oprigtigt interesseret i dine ideer. Og jeg er oprigtigt interesseret i at komme i bukserne på dig.«

Nogle ting ændrer sig aldrig. Heller ikke i en identitetspolitisk tidsalder.

The Chair. Drama. Seks afsnit. Instruktør: Daniel Gray Longino. Medvirkende. Sandra Oh, Holland Taylor, David Morse, Jay Duplass m.fl. Alle afsnit er tilgængelige på Netflix.