Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De fleste udenlandske anmeldere er egentlige enige om opfølgeren til »Avatar«, »Avatar: The Way of Water«.
Den er flot, lang og historien halter en anelse. Men mens de fleste mener, at filmens teknologiske præstationer gør op for den haltende historie, er en enkelt anmelder virkelig ikke tilfreds.
Filmen har været ventet i årevis, og er den første af tre planlagte efterfølgere til »Avatar«, som udkom for 13 år siden og som er den film, der har tjent flest penge i biografen nogensinde. I Danmark blev der ifølge Danmarks Statistik solgt 1.158.000 billetter til den oprindelige »Avatar«, som er den femte mest sælgende biograffilm i Danmark siden 1976.
Budgettet til »Avatar: The Way of Water« er kolossalt – omkring 2,5 milliarder kroner – og den mest utilfredse af de udenlandske anmeldelser, som Berlingske har læst, bemærker netop prisen på grisen. Ham vender vi tilbage til efter en række rosende ord.
I Los Angeles Times er anmelderen begejstret, omend hun også påpeger filmens lidt gumpetunge mængde af forklarende scener.
»I »Avatar: The Way of Water« trækker instruktøren James Cameron dig så dybt ned og sætter dig så forsigtigt til søs, at du til tider ikke føler, at du ser en film, men at du i stedet flyder i én,« skriver Los Angeles Times, som ikke uddeler stjerner.
At filmen er teknisk flot er de fleste anmeldere – undtagen den førnævnte utilfredse herre – enige om.
Anmelderen har set fremtiden
I britiske The Independent skriver anmelderen, at andre filmmagere siden »Avatar« har forsøgt at matche filmens følelse af overvældende vigtighed.
Og nu har instruktør James Cameron gjort det igen, skriver anmelderen:
»Jeg kan ikke sige, at jeg syntes særlig meget om dens historie, dens temaer eller dens karakterer, men dens uangribelige effektarbejde fik mig til at føle, at jeg havde set fremtiden. Det er en så tydelige teknologisk præstation, at jeg med det samme ville købe et hvilket som helst fladskærms-tv, der viste det i Currys (elektronikbutik, red.),« skriver anmelderen, som giver tre ud af fem stjerner.
På det anerkendte filmanmeldersite RogerEbert.com giver anmelderen 3,5 ud af fem stjerner, og skriver, at James Cameron trækker tråde til sine tidligere film.
»Denne vildt underholdende film er ikke en gentagelse af »Avatar«, men en film, hvor fans kan genfinde tematiske og visuelle elementer fra »Titanic«, »Aliens«, »The Abyss« og »The Terminator«-filmene.«. (…) Cameron inviterer seerne ind i denne fuldt realiserede verden med så mange slående billeder og fænomenalt gengivne actionscener, at alt andet forsvinder,« skriver RogerEbert.com.
Meningsløs hval
Efter roserne ankommer vi nu som lovet til den noget mindre begejstrede anmelder. Det er Peter Bradshaw, filmredaktør på The Guardian. Han er ligesom sine kolleger ikke imponeret over selve historien, men i modsætning til sine kolleger, mener han ikke, at det tekniske opvejer den kedelige historie.
Filmen foregår i høj grad under vand, og Bradshaw indleder sin anmeldelse med vandede metaforer.
»James Camerons udblødte nye digitaliserede film har oversvømmet os med en skuffelse, der næsten ikke kan indrømmes højt, og er nu strandet som en massiv, meningsløs hval,« skriver Bradshaw i The Guardian.
Bradshaw skriver, at den verden under vandet, som Cameron har skabt, er som en »billiondyr screensaver«, og at den høje billedfrekvens gør, at filmen ser for »glat« ud. Her får han dog overdrevet budgettet en anelse, da det »kun« drejer sig om omtrent 2,5 milliarder kroner, eller 350 millioner dollar. En billion på dansk (trillion på engelsk) er 1.000 milliarder.
The Guardian giver to ud af fem stjerner.