Årets store kærlighedsfilm er en skuffelse: »Hvis det er den slags, kvinder vil have, så opgiver jeg hermed at forstå kvinder«

AOK
Skærm
Anmeldelse

Det er svært at se, hvorfor man skal holde med hovedpersonerne i »Det sidste brev fra din elsker« – og hvorfor man skal bruge næsten to timer i deres kedsommelige selskab. Forklaringen på filmatiseringen må ligge i, at romanen har været en kæmpe succes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske Jojo Moyes’ roman »Det sidste brev fra din elsker« har ligget nummer et på New York Times’ bestsellerliste og er oversat til mere end 30 sprog. Når man ser filmen, der er baseret på bogen, er det ærlig talt utrolig svært at se, hvorfor »Det sidste brev fra din elsker« er blevet sådan et fænomen.

Filmen er primært savlende sentimental, ofte kedsommelig og med to hovedpersoner, der i filmens salgstekster bliver kaldt »stærke kvinder«, men som mest egentlig er usympatiske.

Uh, hukommelsestab

Handlingen kører i to spor.

I 1960erne lever Jennifer Sterling (Shailene Woodley) i et ikke just hedt ægteskab med den travle og rige forretningsmand Lawrence, der i tidens ånd abonnerer på opfattelsen af, at kvinder skal ses og ikke høres.

Derfor slår den stærke kvinde Jennifer selvfølgelig i bordet og forlanger, at Lawrence skal tage hende alvorligt … eller … nej, det gør hun faktisk ikke. Hun søger heller ikke om skilsmisse, men har i stedet en affære med journalisten Anthony O’Hare (Callum Turner) bag sin mands ryg. Men alt det husker Jennifer ikke, da vi møder hende, for der har hun netop været ude for en voldsom trafikulykke og har fået hukommelsestab.

Girl power

I det andet spor følger vi i nutiden journalisten Ellie Haworth (Felicity Jones).

Hun finder en bunke breve fra Anthony O’Hare til Jennifer og sætter sig for at finde ud af, hvordan den romance mon endte. Hende møder vi første gang, da hun vågner op i sengen hos en fyr, hun har knaldet, men som hun nu ikke husker navnet på, og da den i øvrigt efter alt at dømme flinke fyr siger, at han havde en dejlig aften, nægter hun at give ham sit telefonnummer og skrider.

Det er vist meningen, at denne scene skal vise, at Ellie bare er sådan en super-sassy type, der er fuld af girl power, men den får hende primært til at fremstå usympatisk. Nå men: Ellie får i øvrigt hjælp til at finde brevene fra en kejtet fyr, der arbejder i arkivet på avisen. Selvom hun det meste af tiden opfører sig ret træls overfor ham, bliver han alligevel forelsket i hende. Muligvis på grund af al den der girl power, muligvis bare fordi forfatteren har besluttet sig for, at TO romancer må være dobbelt så hedt som én.

Der er fuld skrald på romancen mellem Jennifer (Shailene Woodley) og Anthony (Callum Turner), og den forbudte kærlighed bliver visualiseret med bævrende læber, hede kys og mange lange blikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film.

Romance i regnvejr

Især forholdet mellem Jennifer og Anthony får da også alt, hvad den kan trække af bævrende læber, lange blikke, endeløs brevveksling og en løjerlig idé fra instruktøren om, at kampbanale replikker bliver dybsindige, hvis de bliver hvisket og/eller fremført i regnvejr.

Det, at Jennifer i første omgang ikke husker affæren på grund af hukommelsestab, er måske lige i den sæbeopera-agtige afdeling for plot, men der kunne godt have kommet noget interessant ud af det. Det gør der dog ikke, for filmen er ikke ret gammel, før der bliver spolet tilbage, og vi ser utallige montager fra den franske Riviera, hvor Jennifer og Anthony går rundt i douchet lyssætning og er lækkert-forelskede.

På samme måder kunne filmen med de to spor i 60erne og i nutiden givetvis have sagt noget interessant om parforhold og ægteskab i to forskellige tidsaldre, men det virker den heller ikke interesseret i.

I det hele taget har »Det sidste brev fra din elsker« forbløffende lidt at byde på, og hvis det er den slags, kvinder vil have, så opgiver jeg hermed at forstå kvinder.

»Det sidste brev fra din elsker«. Romantisk drama, 109 minutter. Instruktion: Augustine Frizzell. Med: Shailene Woodley, Felicity Jones, Callum Turner, Nabhaan Rizwan m.fl. Premiere: 12 august i biografer landet over.