91-årige Clint Eastwood er vældig god i ny slow motion-western. Men budskabet drukner

Det er vistnok ambitionen med »Cry Macho« at nedbryde det mandeideal, Clint Eastwood om nogen selv har været med til at bygge op, men budskabet drukner i slåskamp, vilde heste og unge damer.

Det har ikke været nogen decideret kraftanstrengelse for Clint Eastwood at spille smågnaven cowboy. Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerførst: Clint Eastwood er gået hen og blevet 91 år, men har tilsyneladende ingen planer om lægge cowboyhatten på hylden og slappe lidt af. Han er netop nu aktuel med »Cry Macho«, som han har instrueret og produceret og selv spiller hovedrollen i – ligesom han gudhjælpemig har komponeret dele af musikken til filmen. Det er imponerende.

Men. Når man er færdig at med prøve at forstå, at Eastwoods filmkarriere spænder over 66 år (!), må man desværre konstatere, at hans seneste film faktisk ikke er særlig god. Det skyldes nu ikke så meget Clint Eastwood, for han spiller glimrende, og filmen er sømløst instrueret. Til gengæld halter den på alle mulige andre planer.

Undervejs i 30 år

Manuskriptet har turneret rundt i Hollywood i 30 år og har tidligere haft både Roy Scheider og Arnold Schwarzenegger tilknyttet som hovedrolleindehavere. Når man ser den færdige film, er det lidt svært at regne ud, hvorfor nogen har været så forhippede på et holde ideen i live.

Clint Eastwood spiller den smågnavne tidligere rodeorytter Mike Milo. Han indvilger i at gøre sin tidligere arbejdsgiver Howard Polk (countrystjernen Dwight Yoakam) en tjeneste og hente hans søn Rafo i Mexico. Polk har ikke set Rafo i flere år, men mener at vide, at drengen vanrøgtes af sin mexicanske mor. Mike finder ret hurtigt frem til knægten, men turen tilbage til Texas udvikler sig til et længere road trip.

Bliver ikke rigtigt rørende

Rollen som knarvorn cowboy, der leverer replikker som »Jeg ville have sagt: 'Howard, i mine øjne har du altid været en lille, svag og nosseløs mand.' Men der er ingen grund til at være uforskammet« med sandpapirstemme, ligger så meget på Eastwoods rygrad, at han næppe har anstrengt sig meget. Men han gør det også bedre end de fleste.

Og en historie om en gammel amerikansk mand og en ung mexicansk knægt (og hans trofaste kamphane Macho), der langsomt bevæger sig gennem et støvet landskab og nærmer sig hinanden, kunne sagtens være fin og rørende, men det bliver det ikke rigtigt.

Det kan lyde lidt brutalt at sige om en 15-årig dreng, men filmen skæmmes ret meget af, at Eduardo Minett, der spiller Rafo, virkelig ikke er nogen særligt god skuespiller. Hvad værre er, virker de fleste karakterer ud over Eastwoods sært ulogiske, og deres rejse er præget af utroligt heldige sammentræf – eksempelvis mister de hele to gange deres bil, men finder hver gang lige en ny, der står og flyder, ulåst og med benzin i tanken.

Så er der også lige den ærgerlige detalje, at en stor del af plottet hviler på, at en mexicansk kvinde, Marta (Natalia Traven), forelsker sig meget hurtigt og meget hovedkuls i Mike Milo. Natalia Traven er 52, Clint Eastwood er som sagt 91. Bevares, kærlighed har ingen alder og alt det der, og Clint Eastwood holder sig vældig godt, men … man tror simpelthen ikke på det. Og så bliver det for alvor svært at fastholde interessen for denne slow motion-western, der nærmest går helt i stå i det midterste akt.

Uforløst potentiale

Uden at være sindsoprivende original har historien et potentiale, der aldrig rigtig bliver forløst, og det er ærgerligt. Ligesom det er ærgerligt, at »Cry Macho«, hvor Clint Eastwood leverer replikker a la »det der machofis er overvurderet« måske kunne ses som en nedbrydning af det mandeideal, Clint Eastwood om nogen selv har været med til at bygge op.

Men samme Eastwoods karakter er så ikke mindre macho, end at han laver 40 år yngre damer, betvinger vilde heste og slåsser med mexicanske bøller. Så hvis der er et eller andet tænksomt budskab om machoidealer, er det gemt temmelig godt væk.

»Cry Macho«. Drama, 104 minutter. Instruktion: Clint Eastwood. Med: Clint Eastwood, Eduardo Minett, Natalia Traven, Dwight Yoakam m.fl. Ude på HBO Max nu.