5 stjerner: Ny serie fra Disney er en frydefuld oplevelse, der går lige i hjertet

AOK
Skærm
Anmeldelse

Manden bag »Jojo Rabbit« er klar med en ny serie, hvor stort set alle foran og bag kameraet er indfødte amerikanere. Men det er slet ikke derfor, »Reservation Dogs« er så god.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dramady« er en relativt ny genrebetegnelse inden for tv-serier og dækker – som navnet antyder – over en komedieserie, der også har elementer af mere dybt drama. Lidt for ofte dækker det også bare over en komedieserie, der egentlig ikke er særlig sjov.

Men når det bliver skruet helt rigtigt sammen, er det til gengæld en frydefuld oplevelse at få motioneret lattermusklerne og blive ramt i hjertet inden for en halv time.

Det kan den nye Disney+serie »Reservation Dogs«, der er skabt af blandt andre Taika Waititi, som vi kender som instruktøren bag den tragikomiske perle »Jojo Rabbit« – den, hvor en lille tysk dreng har Hitler som usynlig ven, du ved. Men mere om det senere – først er det værd at nævne, at serien er bemærkelsesværdig, idet alle manuskriptforfattere, instruktører og stort set hele castet er såkaldte Native Americans.

Kriminelle teenagere

Nu er det naturligvis ikke i sig selv interessant, hvilken etnicitet, castet og holdet bag har, men det betyder, at serien giver indblik i et miljø, vi ellers virkelig ikke ser meget til i film og serier, hvor repræsentanter for kontinentets oprindelige folk har det med at glimre ved deres fravær (hvis vi ser bort fra westernfilm).

Vi er i en lille, trøstesløs by i Oklahoma. Her bor fire teenagere: Den følsomme Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), den rapkæftede Elora (Devery Jacobs), den frygtløse og lettere bims Willie (Paulina Alexis) og den utroligt afslappede Cheese (Lane Factor). De forsøger at skrabe penge sammen på både lovlig, men også gerne ulovlig vis, for at kunne stikke af fra det hul i jorden, de bor i, og komme til Californien.

Det er ret sjovt, og serien sprudler af kvikke oneliners. Eksempelvis da banden har stjålet en varevogn og afleverer den til hæleren:

Hæler: »Anyone follow you?«

Bear: »No, no one followed.«

Elora: »Just like his Instagram.«

Der er også absurde, men lattervækkende scener, som der var så mange af i førnævnte »Jojo Rabbit«.

Bear har det med at besvime, og når han gør det, ser han en ånd, der forsøger at give ham gode råd. Ånden er temmelig skidtvigtig omkring, at han var med ved slaget ved Little Big Horn, men indrømmer dog nødtvunget, at han aldrig rigtig kom i kamp, fordi hans hest skvattede og maste ham.

Melankolsk på den gode måde

Men samtidig er der et fint lag af tristesse og melankoli over hele affæren. De fire teenagere sørger over en ven, der døde (efter de fire afsnit, der er frigivet til anmeldelse, ved vi stadig ikke hvorfor).

Bears far er en kæmpe skiderik, og der er noget utrolig trøstesløst over hele miljøet. Det er så til gengæld med til at gøre de rørende scener endnu mere rørende – eksempelvis i fjerde afsnit, hvor banden er på hospitalet, fordi Bear skal lappes sammen efter et overfald fra en rivaliserende bande. Cheese ender med at tilbringe det meste af dagen sammen med en gammel blind dame, der tror, at han er hendes barnebarn, og han nænner ikke at fortælle, at de faktisk ikke er i familie.

Komik, melankoli, teenageproblemer, død, fattigdom og absurditeter er ikke nogen nem cocktail at ryste sammen på en fornuftig måde, men det lykkes utrolig fint i »Reservation Dogs«, som med en samlet spilletid på fire timer er helt perfekt til en søndag på sofaen.

»Reservation Dogs«. Komedieserie, otte afsnit a 30 minutter. Serieskabere: Sterlin Harjo og Taika Waititi, Med: Devery Jacobs, D’Pharaoh Woon-A-Tai, Lane Factor, Paulina Alexis m.fl. Premiere 11. oktober på Disney+.