Sid ordentligt

Fødderne ned fra instrumentpanelet - ellers kan en kollision få alvorlige følger, selv om man bruger sele, viser crashtest.

Godt råd. Fødderne ned fra bordet, lyder en klassisk opfordring fra forældre til deres børn. Nu viser en tysk crashtest, at mor og far har ret. Foto: ADAC Fold sammen
Læs mere

Netop som titusindvis af danskere begiver sig på bilferie, kommer den tyske bilklub ADAC med en advarsel: Det er muligvis afslappende at sidde med benene oppe på instrumentpanelet eller forsæderyglænene, men også særdeles farligt.

FDMs tyske søsterklub har foretaget en crashtest, hvor man viser forskellen mellem at sidde opret eller tilbagelænet med løftede ben. Og resultatet er skræmmende for den typiske feriebilist, der omdanner passagersæderne til en hængekøje: I et frontalsammenstød med 64 km/t kastes passagerens ben gennem forruden med risiko for dybe snitsår. Desuden vrides bækkenpartiet rundt, så selens hoftedel skærer sig ind i bughulen og ødelægger de bløde organer. Samtidig kurer passageren fremad i sædet, så airbaggen ikke kan beskytte brystet, og hovedet brækkes forover med stor risiko for mén.

ADACs crashtest giver flere eksempler på, hvordan en rigeligt afslappet feriestemning i bilen kan få fatale følger. Det gælder »forglemmelser« som forkert monteret barnestol, en barnestol uden ryglæn og helt at undlade sikkerhedsselen.

Konklusionen er klar: Selv om man skal slappe af på ferien, kan man aldrig tillade sig at tage afslappet på sikker­heden.