Kynisme møder hippie-romantik og metafysik i nyt familiedrama

Alan Ball, manden bag en af alle tiders bedste TV-serier »Six Feet Under« (og »True Blood«), holder tungen lige i munden i den komplicerede men helt igennem fremragende og tankevækkende familiesaga »Here and Now«.

Det er ikke så let at blive midaldrende og opdage, at man ikke engang selv længere tror på sin ungdoms ideer. Holly Hunter og Tim Robbins i TV-serien »Here and Now«. Foto. PR Fold sammen
Læs mere

»Here and Now« er, ligesom »Six Feet Under«, fortællingen om en dysfunktionel men kærlig familie. Men den er meget mere end det. Den er også en opsang til et samfund, der har ladet sig oversvømme af fake news og had og nu er ved at drukne i det selvskabte dynd. Det er i Alan Balls optik ikke skabt af de uoplyste, men derimod af de intellektuelle, de oplyste, dem, der burde have vidst bedre, men intet gjorde. Som Tim Robbins’ filosofiprofessor – der serien igennem også fungerer som officielt talerør for Alan Ball – siger i talen til alle vennerne på sin 60-års dag: »Når jeg kigger mig omkring, så er alt, jeg ser, uvidenhed, had, frygt og vrede. Vi har tabt, venner.«

Det er ikke så let at blive midaldrende og opdage, at man ikke engang selv længere tror på sin ungdoms ideer. Holly Hunter og Tim Robbins i TV-serien »Here and Now«. Foto. PR Fold sammen
Læs mere

Tim Robbins spiller familiefaderen, der har bygget hele sin karriere op omkring en enkelt bog, hvor han hylder positive tanker og evnen til at være til stede her og nu. Nu er han imidlertid blevet 60 og trist. Med kynikerens skarpe blik på verden spyer han den ene skarpladte replik efter den anden i hovedet på både publikum og sin kone, spillet af Holly Hunter.

Hun forsøger ihærdigt at lukke øjnene for, at hendes »familieeksperiment«, som hun på et tidspunkt kalder det, ser ud til at være ved at falde fra hinanden. I hvert fald er ingen af familiens fire børn, tre adopterede og et biologisk, særligt lykkelige, selv om de udadtil virker lige så succesfulde som deres forældre. Den næstyngste, Ramon, er endda begyndt at se syner. Hvis han da ikke bare er blevet tosset.

De enkelte familiemedlemmers problemer med at tackle tilværelsen flettes sammen med en lang række øvrige karakterer til en vild, vidtfavnende, menneskeklog, mystisk og tragikomisk menneskemosaik, der kommer omkring både familiekriser, krigstraumer, verdens tilstand i dag, ungdommens idealisme sat over for livserfaringens kynisme, intellektuel tomhed, selvpromovering, overforbrug, religionshykleri, seksualitet, racisme, fordele og ulemper ved medicinsk marihuana – phew... ja, man må lige trække vejret! Alan Ball har i den grad noget på hjerte, og det er ret imponerende, at det på intet tidspunkt føles hverken overlæsset eller anstrengt.

Det skyldes selvfølgelig førsteklasses fortællehåndværk, men i høj grad også, at samtlige karakterer, selv de mere perifere, er interessante. Alle har deres personlige historie, deres egne hemmeligheder. Alle gør os nysgerrige og giver os lyst til at tilbringe tid med dem. Hvilket siger ikke så lidt om Alan Balls fornemmelse for psykologi og skæv familiedynamik.

Og ingen står alene, for alle skæbner flettes sammen på et plan, der først gradvist afsløres igennem de første fire afsnit, der danner grundlag for denne anmeldelse.

Alle – og alt – er forbundet. På jorden, i universet, på tværs af tid og rum – og på Alan Balls nuancerede og kulørte fortællepalet. Selv en overnaturlig dimension, der ellers med lethed kunne have skurret mod den samfundsbevidste og realistisk-kyniske grundtone, væves uproblematisk ind i stoffet. For »Her og nu« handler ikke kun om tid og alder, men også om rum: Hvad hvis der fandtes en anden dimension, hvor vi alle er åndeligt forbundne? Hvad hvis ingen af os er os selv nok – ganske enkelt fordi vores skæbne ikke kun er vores? Så er vi alle ansvarlige for tingenes tilstand. I det store og det små. Og hvad nu, hvis nogen, noget, faktisk prøver at råbe vores små døve ører op med budskabet: Det er nu, der skal handles, hvis I ikke for alvor skal have tabt. Her og nu. Og på den anden side – hvad hvis der ingenting er, ud over 'her og nu'?

»Here and Now« er en vild og fabulerende historie, og forhåbentlig formår Alan Ball at holde tungen lige i munden gennem resten af historien. Mon dog ikke.

»Here and Now«

Instruktør, manuskriptforfatter og producer: Alan Ball. Medvirkende: Tim Robbins, Holly Hunter m.fl. »Here and Now« har premiere på HBO Nordic i dag. Anmeldelsen er baseret på afsnittene 1-4.