Har »Fastland« potentialet til at blive en dansk »Skam«?

Ny dansk web-serie vil gerne diskutere unges drukkultur. Men der er potentiale til meget mere.

Foto fra optagelserne af den nye danske web-serie »Fastland«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Rudolf Emil Kjeldsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der noget værre, end de voksnes løftede pegefingre? Ikke når man er ung. Ikke desto mindre har danske unge år ud og år ind fået på puklen for deres løsslupne forhold til alkohol. Fra bekymrede forældre, velmenende voksne og statslige styrelser. Naturligvis. Drukkulturen er hverken sund eller synderligt ansvarligt. Det ved alle.

Måske der er brug for en anden tilgang, hvis man skal problemet til livs? Det synes at være tankegangen bag en ny kampagne fra Alkoholpartnerskabet, der arbejder for en mere ansvarlig alkoholkultur i Danmark. Frem for åndsvage slogans, informationstunge pjecer og formanende reklamefilm præsenteres kampagnen i form af mini-webserien »Fastland«, der kan ses på bl.a. YouTube og Facebook.

Efter at have set de to første af de i alt fire små afsnit må jeg sige, at jeg er imponeret. Det føles på ingen måde som en åbenlys kampagne fuld af løftede pegefingre, men derimod som et råt og ganske troværdigt indblik i dansk ungdomsliv anno 2017.

Det skyldes flere ting: Dels instruktør Martin Skovbjergs ferme greb om stemning og virkemidler. Dels det helt unge og friske hold skuespillere, der lader til at have fået plads til at lade både replikker og omgangstone vokse naturligt ud af deres egen virkelighed og erfaringer.

Plottet er ganske simpelt: Vi følger en gruppe unge mennesker før, under og efter en festlig komsammen på teenageværelset, hvor den rene sprut flyder i stride strømme. Allerede i seriens introsekvens ser vi et ildevarslende grynet flash-forward, hvor en af pigerne ligger livløs næste dag på en cementblok. Hvad er der sket? Er hun død? Blevet voldtaget?

Det indklip fungerer som den dramatiske motor, der driver historien fremad. Men - og det er en stor kadeau til både Skovbjerg og skuespillerne - det mest interessante er faktisk at agere fluen på væggen og lære de her karakterer bedre at kende i løbet af aftenen: Afholdskvinden Alma, den lidt indebrændte Frida, den hotte blondine Clara, hendes flirt Simon og vennen Bjarke, der nok har et hemmeligt crush på én af de to.

Man aner konturerne til en dansk pendant til den rasende populære norske ungdomsserie »Skam«, omend Skovbjergs udtryk er en del mørkere og mere ildevarslende med heftig brug af uroligt håndholdt kamera, grynede mobil-klip og effektive slow motion-sekvenser.

Det er for tidligt at spå om, hvor moraliserende serien ender. Det må tiden vise, når de to sidste afsnit er blevet frigivet online. Indtil videre er der masser af potentiale. Seriens fokus på druk vokser naturligt ud af de unges liv, men jeg kunne nu godt tænke mig at se universet folde sig yderligere ud - og gerne helt uden nogen kampagne som afsender. For der er meget mere at udforske i »Fastland«-universet.

Fastland
Afsnit 1+2
★★★★☆☆
Instruktør: Martin Skovbjerg. Medvirkende: Jonas Bjerril, Katarine Hale m.fl. Serien kan streames på bl.a. YouTube og Facebook.