De store grædere i »Arvingerne«

Frederik (Carsten Bjørnlund) begraver sig i sit sorgarbejde. Fold sammen
Læs mere

Fjerde afsnit af DRs »Arvingerne« byder atter på stort skuespil, hvilket dog ikke kan skjule den iboende svaghed ved at lade en hel sæson af en TV-serie handle om sorg.

Groft sagt kan man opsummere dette afventende afsnit med den sorgterapeutiske visdom om, at mænd »eksternaliserer« sorgen og udlever den gennem vrede, handling og frustration, mens kvinder vender den indad.

For Frederik betyder det, at han retter sin vrede mod det firma, der nu søger at lægge låg på affæren. Han vil videreføre sin afdøde datters aktion, og det på trods af at medlemmerne af familien Grønnegaard på skift beder ham lade være.

Det er ikke sådan, at Frederik er følelseskold, for i forrige afsnit brød han fuldstændig sammen under sin tale til Hanna i kisten, en scene, hvor Carsten Bjørnlund fik demonstreret sin totale kontrol over sit skuespil.

Man siger om Trine Dyrholm, at hun i sine grædescener kan bestemme, præcist hvornår en tåre skal falde, men Carsten Bjørnlund gør hende rangen stridig som en af dansk films store grædere – med Lene Maria Christensen som en god toer.

Der er med andre ord meget godt i denne sæson. Kommende seere over hele verden vil snakke om de danske skuespillere. Problemet er imidlertid, at den indre mekanik i en moderne TV-serie kræver konstant udvikling i handling og karakterer, og derfor bliver skildringen af sorgens faser jappet og kunstig.

Det kan ikke være anderledes, for dyb sorg kræver et langsommere, mere dvælende element end TV-serien – som i de store spillefilm om tab og eftermæle. Når Solveig allerede efter et afsnit er ved at få et lille smil tilbage, er det i strid med det, vi alle ved om sorg.

Det grusomme ved tabet af et barn er jo, at sorgen aldrig går væk, hvilket Pernilla August som den barokke svenske indvandrer også siger det i et af sine bagvendte forsøg på at trøste.

Bedste replikskifte: Frederik til Solveig: »Hanna sagde det også. Hun sagde, at hun havde svært ved at få luft, efter at Klaus flyttede ind. I jeres ... perfekte liv«. Solveig (knust): »Sagde hun det?«

Hvad: »Arvingerne«. Sæson 3, afsnit 4.
Hvor: Vises søndag aften kl. 20 på DR og kan streames fra dr.dk.