Bjørns smertefulde rejse mod mørket

»Jeg bliver nødt til at få det bedste ud af det liv, jeg får,« siger Bjørn, der er ramt af Alzheimers. Sammen med hustruen Julie forsøger han at holde sammen på familiens liv. Foto: Lars Schou Fold sammen
Læs mere

Hvad er godt fjernsyn? Hvis ny viden og ægte følelse kan gå hånd i hånd, er vi i hvert fald godt på vej. Ingen vil kunne se Per Wennicks seneste dokumentarudsendelse, »En stille forsvinden«, uden at en tåre melder sig i øjenkrogen, og en klump sætter sig fast i halsen. Ikke fordi den erfarne og dramaturgisk begavede dokumentarist malker situationen og den historie, han skildrer. Det behøver han ikke. Den er allerede ladet tilstrækkeligt med sorg, tab, bristede forventninger, håb og kærlighed. Men fordi han – med hjælp fra en enestående velvalgt og velformuleret familie, hvis tillid han har vundet – kan give sin historie den fulde fortællemæssige styrke.

Selv om et melankolsk klaver og drivende regndråber på en rude akkompagnerer tårer, bevægede ansigter og knugede hænder, er det i stedet en dæmpet og pædagogisk fremadskridende fortællestil med enkle greb, han benytter sig af for at fremstille sin historie om den uafvendelige skæbne, man må få det bedste ud af. Og ikke mindst af de overlevelsesstrategier en familie mobiliserer for at klare en hverdag, hvor det kun går ned ad bakke for en familiefar, som er blevet syg.

Det handler nemlig om den frygtede og uhelbredelige sygdom Alzheimers, som i omegnen af 80.000 danskere er ramt af – læg dertil deres mange pårørende. I de to udsendelser møder vi den tidligere bankdirektør Bjørn Jacobsen, som, da han kort før udsendelsens første optagelser måtte forlade arbejdsmarkedet i en alder af bare 48 år, var topchef i Nordea med 300 medarbejdere under sig.

Med enestående åbenhed beretter familien, som også omfatter hustruen Julie og parrets tre drenge, om Bjørns sygdomsforløb. Om et tilsyneladende perfekt liv, der forsvinder, da det, de først troede handlede om stress, viser sig at være noget andet og langt værre.

Om chokket og forsøget på at kæmpe videre som bl.a. omfatter, at familien sætter deres hus i Holte til salg for i stedet at flytte til Bjørns barndomshjem, en stor, smuk gammel mølle på Egtved-egnen i Jylland.

Julie siger det, vi andre har nået at tænke:

»Der er noget paradoksalt i, at vi forsøger at bygge vores drøm, samtidig med Bjørns barske nedbrydningsproces.« I det hele taget udnytter Wennick effektivt kontrasten mellem den ubærlige skæbnefortælling og de ufatteligt pittoreske omgivelser, som både bliver vederkvægende og en påmindelse om alt det, Bjørn er på vej til at miste. Ikke mindst et liv med kærlighed. Kameraet får lov at vende tilbage til en jagt på et par bortkomne nøgler. På de mange forsøg på at opretholde den verden, familien kender. Og rystende og hjerteskærende er det, når vi følger med Bjørn til Rigshospitalet, hvor den varme overlæge med de kolde facts beder ham udføre forskellige, enkle prøver, som vidner om den ellers så velfungerende mands hjerne i forfald. En demonstration af, hvordan sygdommen rammer korttidshukommelsen.

Ligeså udmarvende er det, når vi er med hos advokaten, der har til opgave at gøre opmærksom på de sorte skyer, der kan tegne sig på himlen. Hvad hvis hun har råderet over deres fælles formue og vil skilles? Den slags sker.

Med til overlevelsesstrategierne hører givetvis også ønsket om at lade kameraerne følge familiens rejse mod mørket. Det skal den have tak for, for den er med til at give et menneskeligt ansigt til en tabubelagt sygdom. I løbet af første udsendelse er det tydeligt, at Bjørns sygdom forværres. Mere og mere af hans sprog forsvinder. »Fortsættes« står der efter første udsendelse.

Vi håber med Bjørn. »Jeg bliver nødt til at få det bedste ud af det liv, jeg får,« siger han undervejs. Det gælder os alle sammen. Også derfor rammes vi af et fremragende program.

Hvad: »En stille forsvinden«. Afsnit 1.
Hvor: DR1, søndag kl. 20. Kan streames fra dr.dk.