Universets fascinerende uendelighed

Hotel Pro Formas »Kosmos+« er en forunderlig Big Bang-forestilling for hele familien om universets vidundere og mysterier.

Foto: Roberto Fortuna Fold sammen
Læs mere

Der er intet så fortryllende som at kigge op på stjernehimlen og prøve at fatte universets uendelige dimensioner. Denne dybe fascination af himmelrummet med sol, måne, stjerner og galakser samt universets fortsatte udvidelse løber som en rød tråd gennem Hotel Pro Formas nye storslåede og meget vellykkede familieforestilling, »Kosmos+«.

Det er en magisk fortælling i ord, lyd og videobilleder om hele universet og det stjernestøv, som vi mennesker og planter her på Jorden er bygget af. Behændigt bevæger den sig ind på begreber som Big Bang, sorte huller, mørk energi, kvantefysik, supernova, rumtid og meget mere.

Selv om forestillingen handler om såvel himmellegemer som mere abstrakte begreber, bliver jordforbindelsen hele tiden bevaret gennem performernes gode og sjove replikker, der bl.a. er forfattet af Morten Søndergaard og Tomas Lagermand Lundme.

»Solen og alle planeterne startede med at være støv, små støvfnug, der langsomt blev til nullermænd, og senere til planeter. Tænk på det, næste gang du støvsuger,« lyder det således fra den vise dreng Tom7, der er hovedpersonen i »Kosmos+«, og bliver glimrende spillet af den meget veltalende tiårige Frederic Linde-Fleron.

Veltalende er også Ellen Hillingsø som astronomen, der fra toppen af en høj stige fremsiger såvel faktuelle oplysninger som pudsige observationer fra hverdagslivet, blandt andet i forhold til tyngdekraften. Fint suppleres hun af de to fysikere (Sofie Lebech og Lisbeth Sonne), der udtrykker sig i både ord og bevægelser, ligesom den herlige matematiker (Niels Anders Thorn). Han har talt skridt, siden han gik i kravlegården, og konkluderer, at livet ikke er et langt fald mod døden, men en række sammensatte skridt i uforudsigelige retninger.

På den organisk bølgende scene sidder også det ældre filosofpar (Bende og Preben Harris), der finurligt funderer over ord som »ingenting« og »noget« og over, hvorvidt »livet er langt som et stjerneskud eller et lysår eller er kort, men bredt som en mælkevej.« Og foran scenen er der gode bemærkninger i børnehøjde fra de to unge operatører (Casper Sloth og Stine Gyldenkerne), der står og plejer deres grønne planter.

Flotte videobilleder

Styrken i »Kosmos+«, der er Kirsten Dehlholms første forestilling for børn og kreeret som et bestillingsværk til Litauens Nationale Drama Teater i 2014, er netop evnen til at tale til både børn og voksne. Man bliver suget ind i de flotte, foranderlige videobilleder af stjerner og planeter og musikkens stemningsfulde, elektroniske lydlandskaber i det gennemarbejdede og helstøbte værk, der er det bedste Hotel Pro Forma har vist herhjemme siden »War Sum Up«. Og i sit krydsfelt mellem kunst og naturvidenskab er »Kosmos+« både fin, sanselig og tankevækkende formidling om universet.

Hvad: »Kosmos+« (for alle mellem 6 og 99 år). Hvem: Hotel Pro Forma. Hvor: Den Grå Hal, Christiania, sidste dag 14. februar.