Tre stjerner med nosserne i klemme

Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby charmer sig igennem, men taber det meste på gulvet i anden afdeling af deres nye comedy-show.

Troels Lyby, Anders W. Berthelsen og Nicolaj Kopernikus forlader sig på charmen i comedy-showet "Ingen panik!". Foto: PR: Fold sammen
Læs mere

De er tre dygtige herrer på en scene, Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby. Hver for sig og ikke mindst sammen. Og de kan få danskerne i biografen. De tre »Klassefesten«-film havde alle et billetsalg på den pæne side af den halve million. Også selv om anmelderne pandede dem i gulvet. Hvorfor så ikke også forsøge sig med en af de lukrative comedy tours, som nogle af standupperne skovler penge ind på?

I showet »Ingen panik!«, som lægger ud på Bremen i København, er vi længe på deres side. De kan noget sammen. Deres kollektive bromance - halvgamle venner for livet -  er deres store force. Rollefordelingen er fastlagt: Kopernikus er den begejstret naive, Berthelsen kolerikeren og Lyby den flegmatiske. Samhørigheden mærkes. Ud over, at de som trænede skuespillere kan bruge fornemmelsen for timing, fysik og evnen til at give primitive følelser og postulerede neuroser frit løb til at kitte deres monologer og spillescener sammen.

De evner er de også nødt til at forlade sig på, for det, de siger, er længe mildt underholdende, sødt-sjovt. Men også sjovt nok? Hverken synderligt originalt eller eller særligt træffende. Underligt overfladisk med tanke på, at de slår sig op på et show, hvor de langt om længe har styrken til at komme ud af scenografiens tre IKEA-skabe og lægge deres midaldrende angst for alderen, forfaldet, døden, frem i en slags fælles erkendelseseance eller konfrontationsterapi med publikum.

Først afdeling kulminerer med alle deres forbier i kaotisk dressur på scenen - det fungerer. Men derefter tager showet et fatalt dyk for at ende med en maveplasker. Først skal vi gennem en lang scene, hvor Lyby skal demonstrerer sexteknik på Berthelsen med frit amokløb for den heteroseksuelle mands afsky ved at skulle røre en anden. Come on, boys. Derefter får vi en alenlang, hurtigversion af alle tre »Klassefesten«-film, totalt ekskluderende for alle, der ikke har set dem.

Og vi slutter med en fæl flovser: en musicalparodi med den pointe, at det er Kopernikus’ nosser, som konstant kommer i klemme i filmene, der er grunden til deres pekuniære succes. Den store klassefest starter hyggeligt og tilforladeligt, men ender skidt. Charmen kan meget, men ikke det hele. Folkets kærlighed er deres styrke. Og de har brug for den.

»Ingen panik!«  Comedy show af og med Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby.  Iscenesættelse: Heinrich Christensen. Set på Bremen. Turne i hele landet til 23. november.

Læs interview med Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby her.