Shhh... Anden har noget, han gerne vil sige!

Anders Matthesen hudfletter både den indre og ydre støj i sit veloplagte nye onemanshow »Shhh«. Identifikationen er stor. Det samme er grinene.

»Det første, jeg tjekker om morgenen, er min telefon. Er der sket noget? Først bagefter vender jeg mig om og tjekker, om min søn trækker vejret,« siger en frustreret Anders Matthesen undervejs i sit nye show, der er spækket med den slags hverdags-?observationer, de fleste af os kan spejle os i. Foto: Claus Peuckert Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg sidder ved spisebordet med den bærbare slået op. Det er morgenen efter premieren på Anders Matthesens nye show, »Shhh«, og jeg skal skrive min anmeldelse. Deadline nærmer sig.

Ved siden af mig sidder min toårige søn med havregrød i hele krydderen og nægter med hele sin lille krops væsen at lade mor putte et Disney-plaster på hans tommelfinger. Han kalder konsekvent plaster for patter.

»Nej!! Mor patter!!!«

Jeg prøver halvhjertet at hjælpe, mens jeg med et halvt øje skimmer mit newsfeed på Facebook.

Og hvorfor så indlede med denne lille scene? Jo, fordi den ret præcist indfanger det meget genkendelige grundtema i Anders Matthesens syvende onemanshow.

Det handler om støj. Både af den indre og ydre slags. Om hans – og lige så høj grad vores allesammens – manglende evne til at sortere i al larmen. Om vores problemer med at finde ro. Til at koncentrere os, til at være nærværende, til at fokusere på, hvad der er vigtigt.

Det er et godt og aktuelt emne med maks identifikation. For selv om Matthesen tager udgangspunkt i sine egne oplevelser, så er hans observationer – og ikke mindst hans frustrationer – nogle, som de fleste af os vil kunne genkende og spejle os i her i 2016. Og det er netop Matthesens veltimede, absurde blik på det velkendte og nære, der udløser de største og mest forløsende grin.

Støj, støj og atter støj

I løbet af showet får han undersøgt støjen fra snart sagt alle vinkler. Både den lydlige og visuelle variant. Og som et indre og ydre grundvilkår for vores eksistens.

»Jeg kan ikke filtrere i støjen. Hvad skal man forholde sig til?« spørger han fortvivlet.

Og man forstår ham godt. For som han får vist os undervejs, så er den jo alle vegne. Børn (ikke mindst hans egne), der »græder øjnene ud af krydderbollen«, stiller urimelige krav og fortæller usammenhængende historier. Vaskemaskinen, der spiller en kæk melodi, når den gerne vil tømmes. Folk, der snakker om vejret. Folk, der lidende fortæller om deres skavanker. Folk, der gerne vil fortælle om deres drømme. Støj, støj og atter støj.

Heldigvis skyder Matthesen ikke kun mod andre. Som han har gjort med så stor konsekvens i tidligere shows som »Anden paa coke?« (2006) og seneste »ANDERS« (2013), retter han også kanonen mod sig selv:

»Det første, jeg tjekker om morgenen, er min telefon. Er der sket noget? Først bagefter vender jeg mig om og tjekker, om min søn trækker vejret.«

Matthesen er en selvproklameret støj-junkie, og YouTube er hans største narkotikum. Der er både stor sandhed og komik i hans fortælling om, hvordan han sent på aftenen falder i YouTube-hullet og først kommer ud på den anden side næste morgen. Snotforvirret, rystende og ude af stand til at huske noget af det, han har set.

Knivskarp levering

Den større pointe – for sådan én er der trods alt – er, at støjen ifølge Matthesen har det med at skygge for det relevante. Når forskere for eksempel fortæller os, at vandstanden vil stige med en meter inden for de næste hundrede år, optræder informationen side om side med alt muligt andet skrald. Det vigtige drukner i alt det ligegyldige, og vi er ikke længere i stand til at filtrere, fordi støjen er endeløs og allestedsnærværende. Både rundt om os, men så sandelig også oppe i vores hoveder. Når den ydre larm stopper, begynder den indre bare i stedet for, som Matthesen konstaterer.

Setuppet er simpelt, leveringen knivskarp. Og selv om han helt klart har noget, han gerne vil fortælle os, er det næste store grin aldrig mere end en hurtig punchline væk. De falder hårdt og kontant, ligesom han også fortsat drager stor nytte af sit betydelige skuespiltalent, når han laver stemmer, udspiller en af sine ping-pong-dialoger i hæsblæsende tempo eller med sproglig tæft lader gammeldanske udtryk støde frontalt sammen med gadelingo: »Stegt i nederen, epicentret for øv-ha-da-da!!!«

Jo, Anders Matthesen er fortsat en af landets skarpeste komikere. Og så tilgiver man ham både en enkelt usmagelig joke om sten gennem forruden på motorvejen, og at han har været hele tre år om at skabe sit nye show. Det er jo ikke til at blive færdig for al den larm!

Hvad: Shhh, standup-show med Anders Matthesen. Hvor: Falconer Salen, fredag. Hvornår: Spiller i Falconer Salen i hele september, hvorefter showet rykker videre til Aarhus, Albertslund, Aalborg, Herning og Odense.