Seriøst sjov satire om skat, spin og sladder

Skattesagens Helte. Foto: Anders Hjerming Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan var det nu lige? Er Helle Thornings mand ikke bøsse?« Hvis det er, hvad mange husker om samme Helle og hendes husbond Stephen Kinnocks såkaldte skattesag i 2010, er det måske ikke så sært. For der var jo ikke nogen sag, men snarere en suppe af lækager, spin, tabloidhistorier og magtmisbrug.

Projekt GLEMMEBOGEN har sat sig for at bruge teatrets midler til at undersøge kapitler i vores fælles glemmebog over politiske sager. Dem, der med tiden fejes ind under gulvtæppet og kun i sjældne tilfælde fører til ansvarspådragelse for de involverede politikere, embedsmænd og spindoktorer. Således også Kinnock-sagen, hvis forløb trods en over 1.600 sider lang rapport fra den til lejligheden nedsatte skattekommission aldrig helt blev klarlagt, og hvis hovedpersoner trods påtaler fortsat oppebærer offentligt embede eller ministertaburetter.

»Skattesagens Helte« handler om sagens hovedaktører i Skatteministeriet og SKAT København, der nok har vandtætte skotter mellem sig, men hvor man alligevel godt kan få våde tæer, når departementschefen dikterer SKATs breve og pressemeddelelser. Anne Zacho Søgaard bruger opfindsomt bogstaveligheden i sin hæsblæsende iscenesættelse, hvor scener og karakterer spinner hurtigere og hurtigere i jagten på først at fælde modstanderen, siden i tildækningen af de rygende pistoler i form af noget så dramatisk som mødereferater.

Kristian Halken står bag den rablende, men tankeklare crazytekst, der spidder de involveredes motiver og flot fastholder den grundlæggende præmis: Handler det om politik eller om moral? Eller med andre ord: helliger målet midlet, hvis blot vi er i politik? Det er et vigtigt spørgsmål at stille i en tid, hvor demokratiet som begreb er under forandring.

At stille det med udgangspunkt i en konkret sag, gør det endog mere relevant, og at gøre det med satirens brod giver ikke blot en underholdende aften, men konfronterer os også med absurditeten i hele foretagendet. Er det virkelig det ypperste, moderne politik kan præstere? Hvis ikke det var foregået i den virkelige verden, ville man tro, det var digt og løgn. Det er det ikke, og Ina-Miriam Rosenbaum, der står bag Projekt GLEMMEBOGEN, skal have stor ros for at kaste satirenettet ud over denne og forhåbentlig flere sager. Hun står selv på scenen i rollen som Peter Loft sammen med Andreas Jebro, der virkelig gerne vil have en Reumert for sin rolle som Troels Lund Poulsen – om end han også er temmelig god som pædagogisk DJØFer blandt publikum – og Søren Bang Jensen, der især rammer plet som Lofts forlængede embedsmandsarm i SKAT København, men også giver en god spindoktor Arnfeldt.

Trioen kaster sig med lydeløs timing ud og ind af roller, udklædninger og supplerende sange med tekster af Jens Korse og kompositioner af duoen Anders Birk og Michael Andersen, der leverer live tråd og måbende miner til slutspillet om SKAT, der netop aldrig slutter, for spinhjulet kan altid sættes i rotation igen – måske med nye »helte« på banen.

Skattesagens Helte

Manuskript: Kristian Halken. Sangtekster: Jens Korse. Instruktion: Anne Zacho Søgaard. Scenografi: David Gehrt. GROB til 2. november, derefter fortsat turne hele landet.