Revyens store genbrugsbutik

Sønderborg Revyen vil ikke rigtigt lette. Det er teksterne, den er gal med.

Flemming Jensen som rigmanden Fritz Schur. Foto: Stefan Kragh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én gang til i manegen! Revyen er ikke bare en blandet landhandel, den er også en genbrugsbutik. Er det ikke, som om vi har hørt refrænet før? Ny revy, samme indhold.

Men når nu vi er ved de faste pointer, så kan anmelderen også gentagelsens kunst, og vi kommer ikke uden om den i forbindelse med årets revy i Sønderborg, landets tredjestørste: Teksterne er simpelthen ikke gode nok.

Det gælder sådan set fra start til slut, hvor hverken den altbesejrende morskab, der er den ene af revyens eksistensberettigelser, eller den skarpe, intelligent udformede satire, der er dens anden, får lov at indfinde sig.

Den ligner, men den er der ikke rigtigt. Den prøver, men den savner materialet. Den har stjernerne, men den har ikke noget at have dem i. Den har musikken, men den spiller ikke rigtigt.

Til gengæld har den tempoet. »Hellere noget hurtigt lort, end noget langsomt lort,« sagde salig revymand Preben Kaas, og han vidste, hvad han snakkede om.

Hjælpeinstruktør Jan Hertz har fået revyen over scenen, så den ser bedre ud, end den er. Det kan redde meget, men ikke det hele, hvor meget det erfarne revyhold end lægger sig i selen.

Revydirektør Leif Maibom har skrevet det meste, og det siger næsten sig selv, at med sådan en poetisk raptus kan det hele ikke virke lige færdigt.

Ligheden mellem Corydon og en hæmoride

For meget bliver en ramme, der bare bruges som undskyldning for at fyre halvgående vittigheder af – ofte med kendte politikere indblandet, dem kan vi blive enige om at hade – i stil med »Hvad er ligheden mellem Bjarne Corydon og en hæmoride?« Svar: »Den ene hænger folk ud af halsen ... «

De satiriske indslag da? En arbejderhymne om medlemsflugten fra SF, Trine Gadebergs flot afsungne Helle Thorning-nummer med lånt melodi om statsministeren, der ikke er en rigtig socialdemokrat, en vise om den nykårne pave, som letter på kjolen i Leif Maiboms skikkelse.

En overgiven lykkelig Fritz Schur, som forklædt som Flemming Jensen fremstilles som bestyrelsesformanden, der tjener penge uden at lave noget som helst. I alle tilfælde bliver satiren for diffus.

Sjovest er Flemming Jensens velafprøvede, men stadig imponerende evne til at spare bogstaver i alfabetet.

Jeanne Boel er altid driftssikker og har en entre som gammel, uartig dame, der desværre er forbi, før den rigtigt kommer i gang, mens Kasper Gattrup med det ellers så revyegnede ansigt blandt andet må kæmpe med en ret skrækkelig vise om pædagogen, der er anklaget for pædofili.

Og Leif Maiboms egen signatur, den bøvede Thorleif, virkede mest som en undskyldning for sig selv i denne omgang.

Det har han, groft sagt, også grund til. Nej, revy er ikke let, hvis nogen skulle tro det. Årets revy i Sønderborg har rutinen. På godt. Men altså også på det mindre gode.

Hvad: Sønderborg Sommer Revy 2013.

Hvem: Tekster: Leif Maibom, Flemming Jensen m.fl. Iscenesættelse: Leif Maibom, assisteret af Jan Hertz. Koreograf: Vivi Siggaard-Miller. Scenograf: Gitte Geertsen. Musikalsk ledelse: Thomas Pakula.

Hvor: Sønderborg Teater, Hotel Comwell, Sønderborg. Til 20. juli.