Rejs æresporten

Der er ingen sølvbryllupskrise i Ørkenens Sønners 25-års jubilæumsshow. Men måske en lidt større ro.

Ørkenens Sønner har valgt et national­romantisk tema til deres 25-års jubilæumsshow. Hvor de blandt andet er vikinger, der skal myrde, plyndre og voldtage – på Lolland. Foto: Ørkenens Sønner/PR
Læs mere
Fold sammen

Kan de blive ved? Med »Een gang til … for prins Knud« fejrer logen Ørkenens Sønner trods alt sølvbryllup, og på det stadium kan der jo forekomme metaltræthed i ethvert forhold.

Det mærker man nu ikke hos de fire logebrødre. Og hvor flere klassiske loger har problemer med medlemshvervning, er det, som om dedikationen til logen Ørkenens Sønner kun stiger.

Sølvbryllupsforestillingen har et national­romantisk tema. Blandt andet derfor har den den selvironiske titel »Een gang til for… prins Knud«. Det blæses i gang fra første scene af Henrik Koefoed og Søren Pilmark som livstrætte udgaver af hulemændene fra Rigsvåbnet, og Niels Olsen som sexet og svulmende Den Store Havfrue med amerikansk accent. Den mest betydningsfulde dansker nogensinde skal kåres, og det får konger og kulturpersonligheder til at ryge i totterne på hinanden. Er det Harald Bluetooth med de friske og meget vandede vittigheder, der fortjener titlen? Eller Christian den IV, selv om Harald mener, at klappen er gået ned for ham? Måske H.C. Andersen, som Henrik Koefoed så mesterligt giver liv til?

Så er showet i gang. Nationalromantikken popper op igen, da de som fire vikinger går i land på Lollands kyst efter 27 døgns sejlads og på det troskyldige »Far til fire«-hit om, at »Det er sommer, det er sol, og det er søndag« synger om, hvordan »Vi vil plyndre, vi vil myrde, vi vil voldtage«. Men også parodien på »Huset på Christianshavn« hører vel til det nationalromantiske tema?

Fra Gyllegården til Capri

De trofaste fans snydes selvfølgelig ikke for sikre slagnumre som turen til Gylle­gården, hvor tingene har taget en over­raskende drejning. Synger det mon på sidste vers med historier fra livet på landet? Eller logemødet, hvor det i år er Ali Bubbas Barkhar (Asger Reher), der deler sin afsky for piller med os. For det var på Capri, han kom, igen og igen, efter veninden dopede ham: »Jeg tager aldrig Viagra igen.«

Skal man tale om, at modenheden trods alt slår igennem hos Pilmark, Reher, Koefoed og Olsen, er det måske i en vis form for ro i showet. Selv om vi griner meget, jager de egentlig ikke høje latterbrøl. Selv sjofel­hederne har fået et lidt mere gentlemans­agtigt strejf over sig. Lidt, sagde jeg! Det sjoveste ligger tit i de små drejninger: Et subtilt, hurtigt leveret ordspil, som når H.C. Andersen vil fortælle, hvordan regnormen får liv, og i en aldeles uventet sammensætning af en kendt melodi med en ny og meget ander­ledes tekst.

Søren Pilmark mener, at når mænd bliver gamle, bliver de uudholdelige. Det passer ikke – på alle. For for hvert show løfter Ørkenens Sønner sig lige op til et lidt højere lag af elegant vulgaritet og forfinet musikalitet. Måske er det derfor, netop de tilbage­vendende elementer i showet altid er noget, man glæder sig til. Her slår logebrødrenes overrumplende kreativitet virkelig igennem. Vi tager dem gerne én gang til for prins Knud.

Hvad: »Een gang til for … prins Knud«.

Hvem: Af og med Ørkenens Sønner. Guitarist: Troels Skovgaard. Scenografi: Govert Lund.

Hvor: Tivoli indtil 23. maj. Derefter turné i hele landet til februar 2016.