Poesi, kærlighed og frustrationer under åben himmel i Politigården

Dansk Danseteater og internationale gæster viser et fint og alsidigt program på Copenhagen Summer Dance i Politigården. Tilmed helt gratis.

Selene Muñoz i rød blomsterkjole i værket »Wild Blooms« med percussionisten Stephan Jarl i baggrunden. Foto: Henrik Stenberg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke bare visuelt en fortryllende oplevelse at sidde i Politigårdens cirkelformede søjlegård og opleve Copenhagen Summer Dance med den smukke sommerhimmel over scenen. Også akustisk er Politigården et magisk rum.

Og det kan man i dén grad opleve på den nu 11. udgave af Copenhagen Summer Dance, hvor Tim Rushton og Dansk Danseteater som noget af et scoop har den fascinerende dansk-spanske flamencodanser Selene Muñoz med som gæst.

Hvert et fingerknips og slag på kroppen står klokkeklart i rummet, når Selene Muñoz går i rytmisk dialog med den fremragende svenske percussionist Stephan Jarl i duetten »Wild Blooms«, hvor Muñoz gør sin entré iført hat med slør og blodrød kjole med blomsterslæb.

Hun bruger sit kostume elegant og effektfuldt i den opfindsomme dans ligesom i den dramatiske duet »Eye of Night« hvor små bjælder på ryggen af hendes sorte tøj viser rygsøjlens smidighed, mens en stor lys tromme symboliserer dansens måne-tema.

Rushton er selvfølgelig også selv på banen

Mere dystert åbner aftenen med bosniskfødte Edhem Jesenkovics duo »Tabu«, hvor koreografen og norske Merete Hersvik med ansigterne skjult bag fægtemasker i et stramt og distinkt bevægelsessprog fremstiller to fremmedgjorte individers frustrationer bl.a. på det seksuelle plan.

Andre aggressioner er på spil i Lotte Sighs duo »Dancing with Anger«, hvor koreografen måske er inspireret af Politigårdens mere triste sider. Med knyttede næver, akrobatiske løft og smidige vrid og drejninger viser Jonathan Chmelensky og Eliabe D’Abadia fra Den Kgl. Ballet i deres behændige kampdans den vrede, et menneske kan være tvunget til at bære med sig gennem livet.

Dansk Danseteaters 11 dansere gør deres entré sammen med to dansere fra koreografen Idan Sharabis israelske kompagni i samarbejdsprojektet »Rak Tamid again«. Karakteristisk for den israelske stjernekoreograf oplever vi her et yderst komplekst og fleksibelt moderne bevægelsessprog til klassiske toner. Et kort, godt og musikalsk indslag.

Tim Rushton, der netop er blevet genansat som leder for Dansk Danseteater frem til juli 2020, er selvfølgelig også selv på banen som koreograf. Fra hans »Black Diamond« fra 2014 ser vi meget oplagt værkets højdepunkt: En finurlig duo med to ansigtsløse robotlignende individer i heldragter (Elena Martinez Ibar og Jernej Bizak), der som dukker bliver båret ind og ud fra scenen.

Et brudstykke fra Tim Rushtons næste store koreografi til Dansk Danseteater, »Stravinskijs Ildfuglen«, gør sig knapt så godt på udendørsscenen, men giver et tydeligt indtryk af en ny moderne fortolkning med danserne i tæt samspil med Martin Tulinius og Mikal Bings videoscenografi. Og til premieren til januar kan man glæde sig til, at Copenhagen Phil spiller live til dansen.

Til gengæld fungerer en charmerende pas de deux fra Tim Rushtons nye kreation »Accordion Stories«, danset af Heather Dunn og Carlos Garcia fra Tivoli Ballet Teater, meget fint. En god appetitvækker til værket, der kan ses i sin helhed på Pantomimeteatret fra næste uge.

Hvad: Copenhagen Summer Dance.

Hvem: Dansk Danseteater med gæster.

Hvor: Københavns Politigård, sidste dag 16. august.