På sporet af den tabte tid

Cirkus Summarum vender tilbage til topformen med et stykke, der minder både børn og voksne om, at det vigtigste i livet er at nyde det.

PR-foto Fold sammen
Læs mere

Det handler om magiske øjeblikke. Om Bamse, der ved hjælp af sin store, røde ballon løfter sig langsomt op fra manegens gulv og svæver helt oppe under loftet af cirkusteltet. Det handler om Hr. Skæg, der i én og samme sang både synger i realtid, slowmotion og dobbelt tempo. Det handler om magien ved at være barn, og at vi voksne ved et trylleslag kan vække fortidens fantasi. De smukke stunder kalder Bamse for »nydningen«, og den tilstand bør vi alle huske at dyrke.

For Cirkus Summarum – DR Ramasjangs årlige børneshow ved Femøren på Amager – handler i år om tiden. Temaet er ofte sublimt vævet ind i stykkets hovedplot: Den sardoniske Cirkusdirektøren – som altid veloplagt spillet af Rasmus Bjerg – vil have det meste ud af tiden. Alt skal foregå i et uhyrligt tempo. Og når det lykkes for aktørerne at give gode shows på den halve tid, roser han – til morskab for børn og voksne – sig selv og overklistrer sit tøj med hædersbeviser i form af stjerner. Han lader sig også opsluge af Facebook-popularitet og narrer samtlige 2.000 tilskuere i teltet til at give ham »likes«.

Imens har Kristian Gintberg – kendt som detektiven fra »Ramasjang Mysteriet« – fået til opgave at fange Tidsrøveren. Han finder spor overalt. Og publikum er på. Særligt de små.

Bamse gider til gengæld ikke skynde sig, så han giver dem alle en lærestreg ved at tage sin grønne vandkande og sin trækvogn og gå sin vej.

»Hvorfor skal det hele gå så hurtigt,« skælder Bamse ud. »Det er bare skynd dig dit og skynd dig dat og skynd dig pjat.«

Vi savner Jacob Riising

Plottet kører på skinner i årets Ramasjang og krydres med er et væld af velfungerende sange. De forstærkes af et stærkt orkester, god lyd i teltet og et smukt, originalt og vildt sceneshow.

Desværre er der ikke nok artisteri. Vi savner lidt mere tryllekunst og linedans. Det kan end ikke en bedårende og dygtig »løve« rette op på.

Lad os for en stund sætte alt på pause og vende to år tilbage i tiden. Til samme cirkustelt ved Femøren på Amager. Også med Bamse, med Hr. Skæg og med Rasmus Bjerg som Cirkusdirektøren. For 2012-årgangen var højdepunktet for Summarum. Det var en fortælling om cirkusdirektørens datter, der rørte børn og voksne. Der var adskillige professionelle cirkusnumre. Det var et seksstjernet stykke.

I år er plottet ikke helt så rørende, og ensemblet når heller ikke helt op på samme niveau. Jacob Riising savnes. Ingen som han formår at komme med sjofle vitser til forældrene i teltet, uden at børnene tager skade.

I et forsøg på alligevel at få teltdugene til at blafre af latter har DR i år valgt at kaste Mick Øgendahl – en af standup-scenens tungeste drenge – ind i manegen. Desværre formår han udelukkende at afsløre, at han ikke er skuespiller med ubehjælpsomme grimasser og usjove råb, der skingert fylder teltet. En ildsluger eller et slangemenneske havde været bedre, da Cirkus Summarum med hele det charmerende DR-cast ikke savner gøglere men i sandhed savner gøgl i verdensklasse.

Sangmæssigt er der dog masser af klasse, og topper Rasmus Bjerg med fantastisk version af »Masser af Succes«. Rosa fra Roulade-gade forklarer hovedplottet, så selv de små er med:

»Der findes slet ikke tidsrøvere. Det er bare noget, man siger, når man ikke kan få tingene til at hænge sammen.«

Ingen forstår det bedre end Bamse. Og som han hænger dér i luften, under teltets loft, med sin røde ballon i hånden og et lyserødt skørt om sin tykke numse, er han den ultimative, tidsløse livsnyder. Se og lær. Børn og voksne.

Hvad: »Cirkus Summarum«.

Hvem: Medvirkende: Rasmus Bjerg, Kristian Gintberg, Rosa Marie Gjerluff Nyholm m.fl.

Hvor: Tiøren ved Amager Strandpark til 24. juli. Herefter Tangkrogen i Aarhus fra 29. juli-10. august.