Ordentlig sygkomedie

Med Kristian Halken og Ditte Hansen som overlegne garanter for komikken, bliver »Den indblidt syge« en fræk og frisat fornøjelse på folketeatret.dk

Drevne Ditte Hansen (th.) får komedien ud over rampen. Her med Johanne Louise schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Petri

Han har nok at se til, titelpersonen i Molières klassiske komedie »Den indbildt syge«. Ikke alene er han EN uhelbredelig hypokonder, der overgiver sit hårdt prøvede legeme til lægestanden med en særegen blanding af fryd og skræk. Han skal også holde styr på en husholdning, hvor datteren vil giftes med den forkerte, tjenestepigen svarer igen, og hustruen kun er ude efter at arve pengene - og det kan ikke gå hurtigt nok. Der er naturligvis masser af muligheder for frit at oversætte til vor egen tids halsen efter jagten på evig sundhed i den gamle teatertraver, som ikke nødvendigvis er så nem at give det nødvendige kunstige åndedræt, hvis den skal leve med fordums glans i behold. Det gør den imidlertid på folketeatret.dk, hvor instruktøren, Kim Bjarke, heldigvis har taget på patienten med så tilpas uhøjtidelig farcehånd, at den fremstår som en fræk, frisat og spillevende festfornøjelse. Her er ingen fine fornemmelser. Til gengæld får traditionen et lavement af løssluppen, moderne uartighed, en tilgang, som fint afspejles i Camilla Bjørnvads sovekammerstribede scenografi og kulørte kostumer. Der er fart over feltet og en eminent Kristian Halken i titelrollen. Han ved, at lagret komedie skal spilles med bratte overgange mellem sentimenterne. Denne monsieur Argan stolprer rundt som denne barnagtige mand, der selvforskyldt må slås for at bevare en sidste rest af kontrol over sit liv. Snart uskyldsrent fortabt, snart til fals for billig leflen, snart buldrende, mistænksom hustyran. Det ene øjeblik rallende på sottesengen med skræk i blikket i det hvidkalkede ansigt, der stikker op over natskjorten. For blot at springe rundt som en vårhare det næste. Det hele med overlegen kontrol af virkemidlerne. Sikke en komiker!

Rappe Ditte Hansen

Og Ditte Hansen følger trop som den rappeste og skrappeste, spillevende tjenestepige, man kan forestille sig. Hun får komedien hen over scenen og ud over rampen med overgiven moderne revyfornemmelse - hendes store frankofile doktorsketch er et glansnummer i furiøs crazykomik. Herligt at se hende i en »rigtig« teaterrolle. Brug hende! Og resten af galleriet er helt, som det skal være. Præcis karakterkomik på alle hylder. Det er ikke altid, det lykkes at gøre den klassiske komedie rigtig overgivent morsom på tværs af tiden. Det gør det på folketeatret.dk, der her har fået en solid forestilling, som for alvor klæder teatret. Vi dør af grin - for nu at blive i jargonen.