Nyt show: Jonatan Spang springer ud som dansker

Der er masser af grin i Jonatan Spangs show, hvis bedste materiale handler om nationalkarakteren snarere end politik.

Jonatan Spang er lidt for rar til den hårde standup. Foto: Tina Leegaard Dyrving Fold sammen
Læs mere

»Premiereaften! Kan I mærke angsten?«

Sådan lægger Jonatan Spang ud i sit nye standupshow, »Jonatan Spangs Danmark«, og det er vel at mærke publikums angst han taler om – ikke sin egen.

Publikummernes angst handler ifølge Spang om, hvorvidt de måske er kommet til at købe billet til noget, der er kedeligt. Det er det dog slet ikke, dertil er Spang alt for dreven en entertainer.

Publikum i Bremen synes at have det ligeså, for de griner beredvilligt af det meste i showet.

Han vil gerne levere materiale med kant, og det kommer der emnemæssigt og helt aktuelt med kommentarer til politikernes vildrede over flygtningesituationen.

Dybest set virker Jonatan Spang dog ikke, som om han er helt tilpas med de »farlige« emner, og pointerne bliver da også jævnt fordelt, så både flygtningevenner og DFere kan få sig et grin.

Pointerne kræver mange ord at lægge til rette, indimellem også lidt for mange. En mindre »diplomatisk« linje ville kunne klare sig med langt færre, men sådan er Jonatan Spang ikke, og når forklaringerne hober sig op, kommer angsten frem i publikum igen:

Uh-oh, bare den afsluttende pointe nu er morsom nok. For han virker altså som en rar fyr, man gerne under de latterbrøl, han vitterligt bliver belønnet med.

Bedaget politisk satire

Mest ond er en salve der bliver rettet mod David Trads’ beskrivelse af »Naser Khader som vor tids Kennedy«. »Det siger mest noget om vor tid« siger Jonatan Spang.

Men det siger altså også noget om meget af Spangs politiske satire, at han gør grin med en udtalelse fra 2007, ligesom også tirader mod skrankepaver i det offentlige og øko-hippier virker noget bedagede.

Sjovere er Spangs bredere betragtninger om nationalkarakteren som for eksempel vores ubehag ved at se værtsparret skændes til en fest. Hyggen skal opretholdes, koste hvad det vil.

Spangs styrke er at skitsere en situation, hvor han spiller forskellige karakterer, for så pludselig at jokke på tegneserie-speederen og forvandle karakteren til en karikatur.

Hvad: »Jonatan Spangs Danmark«.

Hvem: Standup-show med Jonatan Spang.

Hvor: Bremen Teater.