Nøddeknækkeren med farligt twist

Ballet: »Nøddeknækkeren« Mariinskij Teatrets »Nøddeknækkeren« har i Mihail Chemiakins opsætning på DVD fået et interessant, farligt islæt og byder på masser af virtuos dans og et fantastisk velspillende orkester under ledelse af Valery Gergiev.

Irina Golub som Clara og Leonid Sarafanov som Nøddeknækkerprinsen på Mariinskij Teatret i Skt. Petersborg. Fold sammen
Læs mere

På Det Kgl. Teater har vi med Kenneth Greve, Peter Langdal og Karin Betz’ »Nøddeknækkeren« fået en både børnerig og børnevenlig ny version af den russiske balletklassiker. Det samme kan man bestemt ikke sige om den fremtrædende russiske, surrealistiske billedkunstner Mihail Chemiakins opsætning fra 2001 på Mariinskij Teatret i Skt. Petersborg, som netop er udkommet på DVD. Den byder til gengæld på masser af virtuos voksendans i den unge Kirill Simonovs neoklassiske koreografi akkompagneret af et fantastisk velspillende orkester under Valery Gergievs ledelse.

Med udgangspunkt i E.T.A. Hoffmanns oprindelige fortælling om »Nøddeknækkeren og Musekongen« har Chemiakins eventyrlige, flotte og farvestrålende opsætning også et farligt, mørkt og grotesk islæt. Et mørke, der er personificeret i Claras skælmske onkel Drosselmeier, som i denne opsætning er en pukkelrygget, skaldet, næsten Dracula-lignende sortklædt figur, eminent mimet af Anton Adasinsky. Og Drosselmeier har ikke bare magiske evner i forhold til Nøddeknækkeren, men er også i ledtog med musehærens spindoktor, en gejstligt klædt og bebrillet mus.

Mariinskij (Kirov) Ballettens unge stjerne, Irina Golub, er en vidunderlig udtryksfuld, væver og ækvilibristisk Clara fuld af ungdommelig spontanitet. Som Nøddeknækkerprinsen er den mange gange prisbelønnede unge stjerne Leonid Sarafanov super elegant og en meget sikker springer. Og som den dansende Nøddeknækkerdukke med maske er også Alexander Kulikov en elegant danser.

Vi starter i køkkenet juleaften hos Claras familie, hvor der koges og brases og siden bæres dyreskrog ud fra festen. Anden akt foregår i en overdådig slikbutik, hvor bl.a. slangekvindens smidige solodans er et højdepunkt. Blomstervalsen får vi i en meget klassisk version med 32 dansere i formationer. Men alene Valery Gergievs fortolkning af Tjaikovskijs partitur i denne liveoptagelse fra Marinskij Teatret 2. januar i år er hele DVDen værd.