Ni mand frem for en kvinde

Uppercut Danseteater havde premiere på det nye sprudlende dobbeltprogram »I am & Differences« og fik samtidig ny kunstnerisk leder.

Foto: Carsten Snejbjerg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var overraskelser i vente, da Uppercut Danseteater torsdag aften havde premiere på det nye og vellykkede dobbeltprogram »I am & Differences« i Dansekapellet. Ikke bare Cher Geurtze, der både er leder af Dansekapellet og i mere end 30 år har været kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater, bød velkommen. Også programmets forestillingsleder, Louise Seloy, der som danser og koreograf i ti år har været tilknyttet kompagniet, gav »I am & Differences« et par ord med på vejen. Og der skulle vise sig at være en pointe. For efter forestillingen tog den 60-årige Cher Geurtze igen ordet og overdrog nu officielt stafetten som kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater til den 37-årige Louise Seloy.

Aftenens premiereværker var til gengæld koreograferet af to andre kompagnimedlemmer. Den altid veloplagte og ækvilibristiske breakdanser Mark Philip Mouritzen har med »I am« nu for første gang skabt sit helt eget og meget fantasifulde værk. Et identitetseventyr for fem dansere, inspireret af »Alice i Eventyrland«.

Kampsport og dyriske bevægelser

Skøn er den dygtige moderne danser Stephanie Thomasen som Alice, der iklædt et kæmpe skørt forvirret og mystificeret både forsøger at gøre sig fri og forholde sig til de pudsige, næsten surrealistiske karakterer, hun møder på sin vej i skikkelse af de ekspressive breakdansere Fatih Berber, Lukas Larsen, Mikael Santana og koreografen selv.

Effektfuld blandes ikke kun break og moderne dans, men også kampsport, sjove dyriske bevægelser og folkedansetrin, og selv om værket ikke er formfuldendt, har det en stor styrke i sin charme og umiddelbare tilgængelighed.

Efter pausen kommer vi i »Differences« ind i et rent maskulint univers, når nu i alt ni superseje og yderst alsidige mandlige breakdansere indtager scenen, inklusive tre forrygende dansere fra Uppercut Danseteaters vietnamesiske samarbejdspartnere, S.I.N.E. Crew, der var blandt finalisterne i Battle of the Year 2013.

Men det er en kvinde, nemlig Stephanie Thomasen, der sidste år modtog Reumerts Talentpris for sin debutkoreografi »One«, som har koreograferet dette nye dynamiske, musikalske og velstrukturerede værk om at være ens og dog så forskellige. Og det er ikke kun de ni mænds ækvilibristiske moves og stunts, der imponerer i »Differences«. Her er også en stor følsomhed i dansen, og fin er bl.a. en sekvens skabt over Brorsons vers »Hvad skal jeg sige, når jeg ser, hvor stjerneflokken blinker«. I det hele taget byder programmet på livsbekræftende dans, som man bliver både glad og rørt over.

Hvad: »I am & Differences«

Hvem: Uppercut Danseteater. Koreografi: Mouritzen og Thomasen.

Hvor: Dansekapellet, sidste dag 26. januar.