Morild alene mod verden

Jacob Morild har mistet troen på en bedre verden i den satiriske cabaret "Så' det" på Café Liva.

Skål i skibet: Jacob Morild har ikke svært ved at få øje på tidens problemer i cabareten "Så' det" Eva Skipper spiller bas. Foto: Brita Fogsgaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er ikke i godt humør, ham Jacob Morild. Jo, det er han på sæt og vis, for i den nye cabaret på Café Liva, »Så’ det«, er han, som han er, når han er skarpest. Og der befinder han sig godt.

Det kan godt være, han smiler sit morildske, ironiske smil. Men det er ikke en venlighed, der når op til øjnene, hvor forekommende han end måtte synes. Han er parat til at hugge til. Alene mod verden og mod publikum – altså lige bortset fra det selskab, han har af den mildere Eva Skipper på bas.

En egentlig rød tråd i cabareten er ikke rigtig til at få fat på. Og så alligevel. For Morild har samlet noget af alt det, han har set sig gal på. Noget af alt det, han har lyst til at skælde ud på på den der særlige morildske måde. Høflig på en meget lidt høflig måde. Og der er tilsyneladende nok i tiden, der kan få hans galde i kog. Tilstrækkeligt, der er »rædselsfuldt, irriterende og træls«, som det hedder i en skæg monolog om manden, der disker op med den ene katastrofehistorie efter den anden for at beskrive, hvor frygteligt man kan have det.

Generel selvfedme

»Håbet om en bedre verden er død,« proklamerer nyhedsoplæseren Jes Dorph-Petersen fra skærmen allerede i andet nummer. Morild er oppe mod alt det i tiden, han ikke bryder sig om. Alt det, der er »druknet i en cocktail af fake news, boligprogrammer og generelle selvfedme,« som det hedder et sted. Det er tidens egoisme og dumhed, han har set sig gal på.

Hvad enten den optræder i form af forældrenes urimelige pacen deres poder frem – fiks tekst af Carl-Erik Sørensen, resten er fra Morilds egen spidse pen. Eller som den ualmindeligt almindelig væren sig selv nok. For eksempel i den Gentofte Kommune, han selv bor i, hvor det »vrimler med udlændinge«:. Ambassadefolk og aupairs. Her har de da også problemer: »Forskellen på vores alkoholikere og andres alkoholiker er, at vores har råd til det.«

Publikums indvindinger mod den verbale afklapsning kommer han i møde.

»Det er fuldstændig det samme, som det plejer at være,« lyder det allerede fra velkomsttalensadvarende stemme, som undtagelsesvis beder folk om at holde mobiltelefonerne tændt under forestillingen, som jo blot er det samme »halvidealistiske, humanistiske pladder«, som forestillingerne på Café Liva plejer at være. Det er muligt. Men begavet er det altid. Og morsomt på en kuldslået, edderspændt måde. Også selv om, Jacob Morild har mistet troen på det hele.

Hvad: »Så det«. Tekst: Jacob Morild og Carl-Erik Sørensen. Musik: Eva Skipper, James Price, Thomas Pakula, Nicolai Majland .Café Liva, Nyhavn, til 25. februar. Herefter turné.