Magisk skyggedans

Danseteater. Den poetiske familie- og eventyrforestilling »Shadowland« med det amerikanske kompagni Pilobolus har i aften premiere i Tivoli.

I aften indtager Pilobolus Tivolis Koncertsal med deres karakteristiske blanding af akrobatik, skulpturel moderne dans, mime og optiske illusioner. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS. Det er både magisk og poetisk, når de atletiske dansere i Pilobolus-kompagniet fantasifuldt skaber skyggebilleder med deres kroppe i forestillingen »Shadowland«. En forestilling for hele familien, som det amerikanske dansekollektiv skabte i 2007, hvor de også medvirkede i Oscar-showet, og som siden har spillet for over en halv millioner mennesker verden over.

Sidste uge kunne man opleve »Shadowland« på det gamle varieté-teater Folies Bergère i Paris, inden Pilobolus i aften indtager Tivolis Koncertsal med deres karakteristiske blanding af akrobatik, skulpturel moderne dans, mime og optiske illusioner. Og i »Shadowland«, der handler om en ung piges overgang til voksenlivet, bruges alle de mange kropslige udtryk først og fremmest til at lave fascinerende skyggespil på en stor skærm, når den unge pige træder ind i drømmens verden.

Her går hun ligesom i et eventyr grueligt meget igennem, men lærer også at vise mod og blive selvstændig og møder selvfølgelig kærligheden i forskellige skikkelser på sin vej.

En stor hånd styrer skyggespillets gang, når den f.eks. tager pigens hoved og forvandler det til et hundehoved, så hun i sin videre færd ud i verden går rundt som halvt dyr og halvt menneske. Herlig er bl.a. en scene, hvor hundepigen kommer op og køre i bil med en cowboy, så hundeørerne ligger helt ned i modvind. Og da hun bliver indfanget af et cirkus, er det et super charmerende tableau, når hun møder en elefant.

Fascinerende skyggespil

Hele tiden zapper man selv frem og tilbage mellem at nyde de kaleidoskopisk foranderlige skyggebilleder og fundere over, om det nu er en albue, finger eller arm, der er med til at forme en bestemt figur. Ligesom i mange nycirkusforestillinger ser man også det store åbne scenerum og de tekniske hjælpe- midler i »Shadowland«, når historien foregår i pigens reale verden, og her kan f.eks. tre dansere gøre det ud for pigens lænestol.

Det er dog ikke historien, men skyggespillet i sig selv, der fascinerer i »Shadowland«, hvortil David Poe har skabt den stemningsfulde musik. Bedst som man tror, at nu er det hele overstået, overrasker de ni dansere med et fint lille efterspil, hvor højdepunkter fra forestillingen passerer revy, og hvor man i Paris blev præsenteret for skyggebilleder af bl.a. Eifeltårnet, klokkeren fra Notre Dame og cancandansere fra Folies Bergère. Det fik det begejstrede franske publikum op og stå og klappe.

Til gæstespillet i Tivoli er det sikkert og vist, at Pilobolus har indøvet specielle danske sluttableauer, der tager publikum med på rundtur til kendte ting og steder i København.

Hvad: »Shadowland«
Hvem: Pilobolus. Kreation: Steven Banks, Robby Barnett, Renée Jaworski m.fl. Musik: David Poe.

Hvor: Set i Folies Bergère, Paris. Spiller i Tivolis Koncertsal 23.-28- april.