Lille musical giver stor femstjernet oplevelse

Maria Lucia og Christian Berg gør »The Last 5 Years« til en stærk oplevelse på Sceneriet under Det Ny Teater. Desværre kun i få dage.

Christian Berg vokser ind i rollen som ham, mens Maria Lucia Heiberg Rosenberg folder hele sit store talent ud som hende i Det Ny Teaters anderledes parforholds - og kammermusical »The Last 5 Years«. Foto: Det Ny Teater Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er temmelig modigt at indlede en musical med slutningen. Det er ikke normalt den slags, man gør i en genre, der sjældent lægger an til at formidle komplekse følelser og fortælleformer. Men »The Last 5 Years« er radikalt anderledes.

For parallelt med slutningen kører også begyndelsen. Forvirret? Det kan man godt blive over forklaringen om, at den lille, komprimerede musical fortælles både forfra (af ham) og bagfra (af hende) samtidig. Men på scenen fungerer det helt uproblematisk, og det giver ikke mindst en meget bevægende slutning på musicalen.

Jamie er en ung, livslysten jødisk dreng med store forfatterambitioner, da han møder den sexede, søde Cathy, der har lige så store drømme om Broadway, som han har om boghandlervinduer.

Men hvor drømmen lykkes over al forventning for ham, smuldrer den mere og mere for hende. Mest morsomt og ydmygende i nummeret om endnu et usselt job, denne gang i Ohio, hvor de nærmeste kollegaer er en stripper og hendes kat, og en dværg, der er til mænd.

Det kan godt undre, hvor blinde de teateragenter må være, hvis ikke de kan se stjernen i Maria Lucias Cathy. I disse neddæmpede kælderomgivelser, i en forestilling der er gennemkomponeret, og med en stærkere psykologi end musicals normalt har, folder Maria Lucia virkeligt sit store talent ud.

Hendes Cathy svinger konstant. Så er hun susende begejstret, lyser af forelskelse indtil hun ender i selvspanking og mindreværd, der ødelægger alle auditions, allerede inden hun kommer ind på scenen.

Taber aldrig højde

Mens Cathy glider dybere ind i opgivelsen, stiger Jamies succes. Christian Berg er lidt udflydende som kæk 23-årig, men vokser så for øjnene af os i forestillingens halvanden time. Bliver moden, newyorker-cool og sexet, så både forlæggere, fans og feminint selskab sværmer om ham.

Jason Robert Brown får i sin musical fortalt en stor historie dramaturgisk elegant og i en musikalsk opsætning, der aldrig taber højde. I Browns ånd er Christian Berg og Maria Lucia kun ledsaget af en enkelt, men helt fænomenal pianist, Mikkel Gomard.

Den minimalistiske opsætning – en kjole, en ekstra T-shirt og et par stole – fremhæver kun hver bevægelse, følelse og tone fra de tre på scenen.

»The Last 5 Years« er tredje musical i linjen OFF Det Ny, hvor teatret sætter mindre musicals op på sin kælderscene. Udførelsen af de små musicals er af helt samme høje kvalitet, som alt andet Det Ny Teater lægger navn til.

Men det er en velkommen mulighed for at høre andre former for musicals end de blockbusters, der primært når vores ører og øjne fra London og New York.

Og »The Last 5 Years« er musikalsk og som kærlighedshistorie på mange måder stærkere end mange af de store og kendte titler.

Hvad: »The Last 5 Years«.

Hvem: Af: Jamie Robert Brown. Dramatisk konsulent: Mads M. Nielsen.

Hvor: OFF Det Ny, Sceneriet under Det Ny Teater. Til og med 14. februar.