Julen må en tur på værksted

Teater Hunds nye forestilling, »Jul – Det er tanken der tæller«, kommer fint og sjovt rundt om mange af julens temaer.

Der er krybbespil på tanken i Teater Hunds »Jul – Det er tanken der tæller«. Hvorfor er det egentlig, man holder jul? spørger her Anne Dalsgaard, Anne Abbednæs og Birgitte Prins. Foto: Søren Meisner Fold sammen
Læs mere

Umiddelbart lyder en blanding af et autoværksted og en tankstation måske ikke som den mest oplagte ramme for et juleshow.

Men i Julie Forchammers flotte og velfungerende scenografi er rammen perfekt for Teater Hunds nye forestilling, »Jul – Det er tanken der tæller«, på Københavns Musikteater, hvor både julens budskab, traditioner og dilemmaer bliver sendt til serviceeftersyn hos fire finurlige tankpassere.

Meget oplagt er »Driving Home For Christmas« den første melodi, publikum hører, inden det præsenteres for tankstationens personale. Forfriskende har instruktør og manuskriptforfatter Methe Bendix sørget for, at det er en kvinde, Lisbeth, alias Birgitte Prins, der er værkstedets tekniske geni. Men Lisbeth er et menneske, der har svært ved at vise følelser og gi’ en krammer til de andre, og hun bliver svigtet af sin familie lige inden jul.

Carsten (Henrik Holmen) er ene hane i kurven. Han elsker julen, tror på nisser og er selv noget af en drillenisse. Men han har et problem med at vælge, om han skal være hos sin mor eller far juleaften.

Den handlekraftige Jonna (Anne Abbednæs) – som det yngste publikum klukler over, når hun taler i mobiltelefon med hovedet stukket ned i en tønde – fejrer normalt ikke jul og arbejder gerne 24. december. Og Ingelise (Anne Dalsgaard), der excellerer i at spille percussion på værkstedets inventar, viser sig ikke at have nogen at være hos juleaften.

For at huske på, hvorfor man egentlig fejrer jul, opfører tankpasserteamet et herligt krybespil, hvor Josef og Maria på deres vej til stalden med brægende får meget aktuelt bliver mødt med ordene: »Ingen fremmede her. I kan sove i telt«.

Senere finder de fire tankpassere også anledning til at klæde sig ud som nisser og engle og synge fint a cappella-kor om, at det er tanken, der tæller. Og selvfølgelig finder tankpasserteamet en rigtig god løsning på, hvordan de alle kan fejre julen sammen.

Visse indslag kunne strammes op, både i tekst og musik. Men »Jul – Det er tanken der tæller« er en god og sjov familieforestilling, der med empati som klangbund appellerer til, at julen skal være hjerternes fest.

Hvad: »Jul – Det er tanken der tæller« (5-12 år).

Hvem: Teater Hund. Instruktion og manus: Methe Bendix. Scenografi: Julie Forchammer. Lys: Mikkel Jensen. Musik: Pelle Skovmand. Kostumer: Lise Klitten.

Hvor: Københavns Musikteater, sidste dag 20. december.