John Cleese til dansk publikum: »Fuck you«

John Cleese er på tur verden rundt med røverhistorier om den komik, han skabte i 1970erne. Han har ikke anstrengt sig for at tænke nyt og bukker sig dybt efter penge på sine ældre dage.

John Cleese leverede ikke meget nyt under sin optræden tirsdag. Her er det et arkivbillede fra hans koncert med den 30. september 2010 i Musikhuset Århus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

»Jeg håber ikke, jeg har chokeret jer for meget. Men hvis jeg har, så fuck you!«

Sådan lød den engelske komiker John Cleeses afskedssalut til et udsolgt Falkoner Teater. Der var nu ikke meget grænseoverskridende komik eller skarpe kanter i komikerens optræden på Frederiksberg.

Snarere fik vi to gange en time i selskab med en 76-årig hyggelig morfartype, der holdt foredrag om sine og kollegernes meritter i komikerkollektivet Monty Python og TV-serien »Halløj på Badehotellet« fra 1970erne. Godt hjulpet på vej af stikord på hele tre meget tydeligt ophængte telepromptere både bagi salen og i siderne.

Måske skulle det være morsomt, at de hang til skue for publikum, men på mig virkede det dovent og mere provokerende end humoren.

Især showets første time var slapt konstrueret med alt for mange gamle filmklip, der alligevel kan ses i bokssættet derhjemme eller på YouTube, og for mange anekdoter, der kan læses i de talrige bøger, som findes om John Cleese og Monty Python’s Flying Circus.

Gik man efter friskbrygget humor, gik man således forgæves. Efter at være på autopilot i første time, vandrede Cleese heldigvis lidt mere væk fra det manuskript, vi alle sammen kunne læse med på, hvis blot vi drejede hovedet en anelse.

Og samtidig fik vi små glimt af mennesket Cleese, når han kom i tanke om en anekdote eller en vittighed, der ikke stod i manuskriptet.

Svært ikke at være en smule skuffet

Vittigheder om nationalkarakterer og sort humor om døden gav lidt kant, men sammenlagt set var det svært ikke at være en smule skuffet.

Også selv om der var flere næsten bevægende øjeblikke med historier om det afdøde Python-medlem Graham Chapman og klip fra hans begravelse og en forrygende filmbid fra et interview i et amerikansk filmstudie, hvor de resterende Python-medlemmer havde urnen med Chapmans aske med i studiet.

Men også her trak de gamle filmklip større grin end de nye ord.

Titlen på John Cleeses aktuelle turné antyder, at det kan blive den sidste, og det håber man efter denne æresrunde uden meget nyt.

»Tja, han skal vel leve,« konstaterede min sidemand, mens jeg hovedregnede mig til, at aftenens omsætning lå på en lille million kroner.

Selv om jeg stadig beundrer det uvurderlige, som Cleese har gjort for den humoristiske verdenshistorie, synes jeg, at han bukker sig for dybt efter penge på sine ældre dage.

Hvad: »John Cleese – Last Time to See Me Before I Die«.

Hvor: Falkoner Teatret, Frederiksberg, tirsdag aften.