Humor, energi og virtuositet

»Dans2Go« byder på et flot program med Alexander Ekmans humoristiske »Cacti« og Harald Landers mesterlige »Etudes«.

Svenske Alexander Ekmans »Cacti« for 16 dansere. Foto: Costin Radu Fold sammen
Læs mere

Det er et fremragende program Den Kgl. Ballet og Corpus præsenterer på den nu femte udgave af »Dans2Go«. Den Kgl. Ballets succes-koncept, hvor publikum til slagpris på 200 kroner gennem udsøgte værker får et fint indblik i balletkunstens mangfoldighed. Og traditionen tro får programmet, der bl.a. bejler til et nyt publikum, pædagogisk et par personlige ord med på vejen fra både balletmester Nikolaj Hübbe og nogle af danserne i udmærkede videoklip.

 

Meget glædeligt er det, at Esther Lee Wilkinson og Tim Matiakis, der er kunstneriske ledere af Corpus (Den Kgl. Ballets eksperimenterende kompagni i kompagniet) har sørget for at bringe den unge svenske stjernekoreograf Alexander Ekman på programmet med værket »Cacti« for 16 dansere. For det er et yderst velkoreograferet, begavet, humoristisk og musikalsk moderne værk, som kompagniet nu har fået i repertoiret. Siden Ekman skabte »Cacti« i 2010 til Nederlands Dans Theater 2, har værket da også været opført af 15 kompagnier og været nomineret til bl.a. den prestigefyldte Olivier Award.

Med på scenen er foruden de 16 barfodede dansere også en strygekvartet. Og der er en forrygende energiudladning i dansens rytmiske samspil med Schubert, Haydn og Beethoven, når danserne, der til tider sender tankerne til Kviums malerier, bruger hele kroppen og også stemmen som rytmeinstrumenter i det både sjove, alvorlige og legende værk.

 

Effektfuldt folder danserne i den flotte lyssætning sig ud på hver sin hvide kasse, der også bliver brugt skulpturelt i rummet, og som titlen antyder, bringer alle danserne også en stor kaktus på scenen. For »Cacti« handler bl.a. om stikkende kunstkritik og behovet for at forstå kunst, hvilket vi hører om i underfundige tekster, mens en herlig komisk duo bliver danset til spydige kommentarer, som var det de to danseres tanker om hinanden.

Gnistrende opførsel

Med musikalsk præcision som programmets fællesnævner kan man efter pausen i en helt anden stil opleve Harald Landers virtuose, klassiske tåspidsballet »Etudes« til Riisagers musik. Ligesom til repremieren i oktober var det en gnistrende flot opførelse med strålende solopræstationer.

 

Tirsdag var den russiske solodanser Daniil Simkin fra American Ballet Theatre gæst. Trods sin ret lille og lette krop formåede han med sin stærke teknik og udstråling at fylde rummet som soloherre, fint flankeret af Jón Axel Fransson. Andre aftner er det Ulrik Birkkjær og Alban Lendorf, der danser Simkins parti på denne flotte udgave af »Dans2Go«.

Hvad: »Dans2Go«.

Hvem: Den Kgl. Ballet og Corpus i koreografier af Ekman og Lander. Nightingale String Quartet, Det Kgl. Kapel, dirigent Geoffrey Styles.

Hvor: Gamle Scene, sidste dag 5. marts.