Grin for grinets skyld

Med sit første landsdækkende onemanshow lægger Thomas Warberg sig solidt midt i dansk standupcomedys superliga. Også selv om han råber lidt vel rigeligt.

Thomas Warberg, kendt fra TV-udsendelser som Live fra Bremen og Klipfiskerne, debuterer med et solo-comedyshow, der kommer rundt i hele landet. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi får den sjoveste aften i hele verden. Og hvis ikke vi gør, så slår jeg mig selv ihjel. Det kan også noget!«

Med ovenstående indledende bemærkning lyder Thomas Warberg som en mand, der forsøger at gardere sig mod en fiasko. Men selvfølgelig er det bare en vittighed, for man kan kun optræde med standupcomedy uden sikkerhedsnet, når formatet er det ultratraditionelle med én mand og én mikrofon. Den slags kræver halvanden times gode vittigheder, og hvis publikum ikke griner, kan det blive meget pinligt.

Med en flabet selvtillid a la Lasse Rimmer kører Warberg løs med stribevis af skarpe vittigheder som bund. Niveauet er ret højt, men hans helt store styrke ligger i de improviserede bidder, hvor publikum inddrages. Flere blandt publikum med aparte grin bliver trampoliner for humoristiske spurter, der viser, at Warberg tænker hurtigt, og han ender aldrig i en blindgyde, hvilket er temmelig imponerende. Vittighederne – både de planlagte og de improviserede - følges ofte til dørs af vanvittige grimasser, og hvis Warberg har anslaget til noget unikt, ligger det her. Man mærker, at han nyder at fjolle igennem og give kroppen ekstra spin som modsætning til slipset og det ulastelige jakkesæt. De forvredne ansigtsudtryk er også en brugbar effekt.

For meget råberi

Svagheden i Warbergs udtryk ligger ubetinget i den overdrevne brug af stemmen. Thomas Warberg råber simpelthen for meget efter min smag. Af og til behøver han næsten ikke sin mikrofon, og han kunne generelt set godt skrue 25 procent ned for lydstyrken. Materialet er jo godt nok, så han behøver ikke forsøge at hamre det hjem ved at råbe lige så højt som flodhesten Dolph.

Plakaten og annoncerne for Warbergs »Comedy Tour ’14« signalerer officersuniform og landejendomme i brand, akkurat som bagtæppet på scenen. Måske er vi i Sønderjylland i 1864? Man aner et tema. Men det konsekvente design bliver ikke fulgt op af noget indhold ud over en virkelig morsom erotisk novelle fra Warbergs hjemstavn, der ganske rigtigt er den lille by Toftlund i Sønderjylland.

I Warbergs velkomstord i programmet erklærer han frejdigt: »Det handler ikke om noget som helst! Vi skal bare have det sjovt! Grine for grinets skyld!« Han sammenligner sit show med en rutsjebanetur, og misforstå mig ikke, det er en ganske ærefuld mission, der i det store hele lykkes. Thomas Warbergs tur i comedy-rutsjebanen går mest opad, indtil han løber lidt tør for krudt mod slutningen af anden del af showet, der slutter ret så brat. Hvis Thomas Warberg på den lange bane sigter mod toppen af dansk standups superliga, så skal der en smule mere rød tråd, tema og mod til at udlevere sig selv med i showpakken.

Hvad: Thomas Warbergs »Comedy Tour ’14«, set på Bremen Teatret, onsdag aften.

Hvornår: Fortsætter landet rundt med 30 shows i september, oktober og november.