Glædelig jul – og resten i håret

Lone Røddbroe og Jacob Morild i årets julecabaret på teaterbåden Liva. Foto: Brita Fogsgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har noget, hun ikke har. Hun er alt det, han ikke er. Ikke helt sandt, men dog. I hvert fald må man bare sige, at Jacob Morild og Lone Rødbroe klæder hinanden i årets aftapning af det gode skib Livas julebryg – den fast tilbagevendende julecabaret, som teaterskibet i Nyhavn med mesterlig sans for at at variere opskriften serverer igen i år. Livas julecaberet er tilsyneladende julegaven, der bliver ved at give. Kan det overhovedet blive jul uden?

Han er kølig, intelligensbetonet, edderspændt og let menneskefjendsk under den vennesæle fremtoning. En hvid klovn med eksplosiv farlighed bag den livstrætte maske. Hun er drastisk, frodig, kan næsten ikke være i sin egen krop af festlig spilleglæde og med en vidunderlig sårbarhed midt i det utæmmelige overskud. Et godt par, altså. I fuld beherskelse af de virkemidler, der skal til for at skabe fem kvarters revyfarceret juleanretning, som kun Jacob Morild – tekstforfatter til stort set det hele – kan levere. Han ved, hvordan man varierer en buffet af små, lune retter, som ind imellem – næsten hele tiden, faktisk – afbrydes af en lille skarp.

Tag ikke fejl af den tilsyneladende venlige julestemning ombord på Liva, hvor en sild og to frikadeller (Thomas Pakula er den musikalske tredjemand) demonstrerer, hvordan flæskestegen skal skæres. Venlig – det kan man ikke kalde Jacob Morild. Hvad enten det nu er normaldanskeren, der steges i eget svinefedt eller de politikere, vi har valgt, der må holde for. Juleevangeliet med DFs fuskerier som afsæt er skarp satire: »Og døbte dem Meld og Feld og svøbte dem i et syndigt rod.« For slet ikke at tale om den småfarlige brandtale, Morild får svunget sig op i i en veritabel bredside mod de nisser, der er ved at overtage vores land! Og Lone Rødbroe tager sig pragtfuldt af en anden af tidens dårskaber: den brandirriterende, overambitiøse kælling, der terroriserer sine medforældre på intra-nettet med aktiviteter: »Det er for børnenes skyld.«

Men så er der også alt det andet: fis og ballade og skøre indfald. Klassiske ding-dong-hvad-skulle-det-være-sketches, hvor Morild og Rødbroe får alt ud af ingenting med charme, timing og publikumskontakt. Den uundgåe-lige dansktopparodi med det mangeårige ægtepar, der pepper højtiden op med sex i køkkenet – man må gerne lege med maden! Eller hvad med de tilbagevendende sangforeninger, der aldrig rigtig kommer i gang foran mikrofonen – allersjovest, når det er de ordblindes kor: »J betyder sildemad...« Og så har julen englelyd, i hvert fald, når Pakula skriver tonerne, godt suppleret af Lone Rødbroes evne til at spille på hvad som helst.

Vi slutter med den obligatoriske julefrokostbrandert, inklusiv opkast i egen mund og to stangvisne nissehuer, der prøver at føre en samtale: »Cellulitis! « »Det skal jeg også.«. Glædelig jul. Og resten i håret.

Hvad: Cafe Livas julecabaret 2016

Hvem: Tekster: Jacob Morild og Lone Rødbroe. Musik: Thomas Pakula m.fl.

Hvor: Café Liva, Nyhavn, til d. 21. december.