Gallisk drama i Hedeland

For første gang i flere end 100 år opføres operaen "Norma" på dansk grund med tre store friluftsforestillinger i Hedeland Teater.

Opera i Hedeland Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Sammenstød mellem to kulturer og menneskets forhold til naturen er nogle af de meget aktuelle problemstillinger i den italienske komponist Vincenzo Pellegrinis næsten 200 år gamle opera "Norma", som Teater Hedeland opfører ved tre store friluftsforestillinger i slutningen af juli og begyndelsen af august.

Operaen, som instrueres af den anerkendte dansk-svenske instruktør, Staffan Valdemar Holm og med musik af DR Underholdningsorkester, har ikke været opført på en dansk scene siden 1906, ifølge Hedelands direktør, Claus Lynge, fordi det er svært at finde sangere, der kan leve op til den krævende såkaldte bel cante-opera.

- Især titelpartiet er svært, men nu har vi fundet en Norma-specialist, nemlig den armenskfødte Hasmik Papian, som hos os synger Norma for 24. gang i sin karriere, fortalte han på dagens pressemøde i Hedeland. I andre partier ses bl.a. den dansk-schweiziske sangerinde Andrea Pellegrini, den koreanske tenor Francesco Hong og den danske operasanger Adam Frandsen.

Perfekte omgivelser

"Norma" udspiller sig i det antikke Gallien under den romerske besættelse og handler om præstinden Norma, som forelsker sig i en romersk officer. En kærlighed og et kultursammenstød, der bliver fatalt for alle parter.

Instruktøren Staffan Valdemar Holm fortæller, at han ikke har lavet en udendørs forestilling siden sine meget unge dage. Men han synes, at Hedeland udgør de helt perfekte omgivelser netop til et historisk drama som "Norma":

- Menneskene i operaen, som næsten alle er gallere, dyrker naturen nærmest som en religion, haturens vækster, himlem, stjernerne og naturligvis månen, siger han. Det er også interessant, at selve handlingen har en historisk baggrund, den romerske besættelse, de kulturelle sammenstød og det ulmende oprør i befolkningen.

Hedeland Teater har lavet frilufts-opera siden 2002. Hvert år finder 10-12.000 tilskuere vej til de ca. 3.600 græsklædte siddepladser, hvor de slår sig ned med tæpper og madkurv.

"Norma" opf'øres den 31. juli samt 6. og 7. august kl. 21.00. Der er shuttlebus fra hhv. Lyngby Station og DGI Byen alle dage kl. 20.00 med operaintroduktion undervejs. Læs mere her.