Fygende flot snefnug-dans

Fortryllende gensyn med Balanchines brillante klassiske version af »Nøddeknækkeren« på Det Kgl. Teater med masser af balletbørn på scenen.

Caroline Baldwin som Sukkerfeen sammen med sin Kavaler, Gregory Dean, i Balanchines »Nøddeknækkeren«. Foto: Henrik Stenberg Fold sammen
Læs mere

Det er to vidt forskellige fortolkninger af E.T.A. Hoffmanns eventyr »Nøddeknækkeren og Musekongen«, man kan opleve i København her i julemåneden.

Steen Koerners forrygende hiphop-version er netop blevet genopsat i Docken, og på Gamle Scene havde Den Kgl. Ballet fredag repremiere på Balanchines eventyrlige version, der med sine mange gode trin til såvel voksne som børn er en af de allerbedste klassiske balletudgaver.

Til julefesten i familien Stahlbaums Biedermeier-hjem i første akt er der herlige karaktertegninger hos gæsterne, og Marie og Fritz’ onkel, Drosselmeier, er fuld af gådefuld mystik i skikkelse af Poul Erik Hesselkilde. Han kan ses i samme rolle, når han 13. december fejrer 50-års jubilæum i Den Kgl. Ballet.

Når Marie går ind i drømmens eventyrlige verden, oplever vi både krig mellem Nøddeknækkeren og Musekongen og fygende flot snefnug-vals, inden hun sammen med sin prins i anden akt ankommer til Slaraffenland.

Her er Caroline Baldwin ny som Sukkerfeen. Hun har dejlig udstråling og fine musikalske fraseringer, og bortset fra mindre skønhedsfejl blev det en fin debut i den store pas de deux med en elegant og sikker Gregory Dean som Kavaler.

Dedikerede aftenen til mæcen

Blandt de mange flotte og også sjove præstationer i anden akts divertissement gjorde Astrid Elbo stærkt indtryk med sin sensuelle solo med titlen »Kaffe fra Arabien«.

Der blev i det hele taget danset imponerende godt over hele linjen til repremieren, og gennem hele balletten var det en fryd at lytte til Tjajkovskijs musik med dirigenten Geoffrey Paterson i spidsen for Det Kgl. Kapel.

Inden forestillingen begyndte, gik balletmester Nikolaj Hübbe på scenen og dedikerede aftenen til den nyligt afdøde kunst- og kulturmæcen Otto Johs. Detlefs. For det er takket være generøse donationer fra Otto Detlefs’ og hustruen Annies fonde, at opsætningerne af en række balletter på Det Kgl. Teater er blevet muliggjort – også »Nøddeknækkeren«.

Hvad: »Nøddeknækkeren«.

Hvem: Koreografi: Balanchine. Musik: Tjajkovskij. Scenografi: Ward. Iscenesættelse: Hübbe. Den Kgl. Ballet, Det Kgl. Kapel. Dirigent: Paterson.

Hvor: Gamle Scene, sidste dag 22. december.