Fodbold med skæggede kvinder

SpringFestival 2014 blev skudt i gang af humoristisk israelsk fodbolddans med hele ti skæggede kvinder med maskuline attituder.

invisi’BALL Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun til internationalt melodi grand prix, at man kan opleve en skægget dame. Hele ti skæggede kvinder er på scenen i den israelske danseforestilling »invisi’BALL«, som onsdag i bogstaveligste forstand sparkede Spring­Festival for international scenekunst for børn og unge i gang med deres dynamiske fodbolddans.

Men inden det gik løs på scenen i Amager Bio med de ti kvindelige dansere forklædt som skæggede, testosteronpumpede mandlige fodboldspillere, blev publikum udenfor på Musiktorvet ved Amager Kulturpunkt modtaget af det catalanske gadeteater, Xirriquiteula Teatre, og deres tre forunderlige giraffer på stylter, som nærmest er blevet et vartegn for SpringFestival-biennalen. Indenfor bød festivalens kunstneriske ledere, Jørgen Carlslund og Marc van der Velden fra teatret ZeBU velkommen, inden SpringPrisen på 10.000 kroner af en ekstern jury blev tildelt Forsøgsstationen, der er et innovativt værksted for professionel scenekunst ledet af instruktøren Lotte Faarup og skuespilleren Øyvind Kirchhoff. Og efter et par andre indslag kunne kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Carl Christian Ebbesen (DF), officielt åbne festivalen og fodboldkampen mellem rødt og gult hold i »invisi’BALL« gå i gang.

Driblinger bliver til dansetrin

Ligesom i norske Jo Strømgrens prisbelønnede danseforestilling »En hyllning til fotbollen« (1997) suser fodbolden usynligt gennem luften i Nadine Bommers »inivisi’BALL« (2011), der på flere punkter synes inspireret af Jo Strømgren. Afleveringer og driblinger bliver til dansetrin, og fodboldspillets attituder og ritualer bliver til humoristisk, højdramatisk og akrobatisk danseteater. Pludselig isner de løbende spillere i positioner med karakteristiske åbne munde, som var det reportagefotos fra en fodboldkamp, og vi kommer også med ind i omklædningsrummet, hvor der bliver svedt, hakket og spyttet.

En stor styrke hos de ti kvinder i Nadine Animato Dance Company er deres gennemførte maskuline kropsudtryk, den ekspressive mimik og stærke gestik samt den meget direkte kontakt med publikum, der tilsvarende spillerne er opdelt i rød og gul halvdel. Så ligesom lydkollagens brølende publikum kan vi på tilskuerrækkerne heppe på vores hold, hvilket falder i rigtig god jord hos de yngste tilskuere. Og hele tiden har den underholdende forestilling en ekstra humoristisk dimension, fordi det er kvinder, der fylder scenerummet med mandehørm og fremstiller et alment kendt maskulint univers.

Hvad: »invisi’BALL«, for 9-årige og opefter.

Hvem: Nadine Animato Dance Company.

Hvor: Set i Amager Bio. Spiller 18. og 19. maj hos Batida, Rentemestervej 25, Kbh. NV.