En virtuos drømmeverden

Cirque du Soleils »Quidam« imponerer med vildt ækvilibristiske artister i en lidt tam fortælling.

Foto: Matt Beard

Canadiske Cirque du Soleil, der i 2014 kunne fejre 30-årsfødselsdag, har nu endnu engang indtaget Forum i København. Kompagniet, der blev grundlagt af to gadeartister og i dag har vokset sig til et gigantisk cirkus-imperium med flere tusinde ansatte og næsten 20 turnerende shows rundt om i verden, præsenterer denne gang forestillingen »Quidam« fra 1996.

Italiensk-belgiske Franco Dragone, der i de første 14 år instruerede hovedparten af Cirque du Soleils forestillinger og var med til at udvikle kompagniets karakteristiske blanding af cirkus og teater, er også instruktør på »Quidam«.

Titlen betyder »en eller anden« og hentyder til forestillingens anonyme, hovedløse person med paraply og frakke, der sender tankerne til Magrittes malerier, mens hovedpersonen, den syngende pige Zoé, der keder sig i sine forældres selskab og går ind i en drømmeverden, giver associationer til Alice i Eventyrland.

Det er imidlertid ikke rammefortællingen, hvor stort set alt kan ske i en drøm befolket med pudsige personager, der er »Quidams« stærkeste side. Det er derimod det store shows imponerende dygtige internationale artister og de vildt ækvilibristiske og super timede numre i masser af forskellige discipliner.

Smidig luftakrobatik

Første del byder bl.a. på kraftfuld akrobatik i tysk hjul, smidig tissue-akrobatik i røde silkestoffer og fantastisk luftakrobatik i snurrende ringe. For at understrege barnets legende univers er her også herlige, virtuose sjippenumre og et forrygende indslag med diabolo-mesteren Wei Liang Lin fra Taiwan.

Efter pausen kan man opleve alt fra sensuel og hypermobil håndstandsakrobatik til ekstrem muskelstyrke hos to statue-artister i skulpturelle kropspositioner. Rigeligt langt er et klovnenummer, der traditionen tro inddrager publikum. Men forrygende er til gengæld det afsluttende banquine-nummer, hvor akrobater tårner sig op på skuldrene af hinanden og kastes og flyver fjerlet rundt i luften.

Aftenen igennem er det syv mand store orkester bagest på scenen en vigtig medspiller i »Quidam«, ligesom den charmerende ordløse konferencier, John, alias danseren Mark Ward.

Men der er sket meget inden for nycirkus de sidste 20 år. Mange nye interessante, men også mindre kompagnier er dukket op og har i højere grad end Cirque du Soleils store shows formået at forene poesi, teater og cirkus og skabe nye fortælleformer. Det vil man også kunne opleve hos Cirque du Soleils lillesøster, Cirque Eloize, der gæster København til april. Men det ændrer ikke ved, at artisterne i Cirque du Soleil er i absolut topklasse.

Hvad: »Quidam«

Hvem: Cirque du Soleil. Instruktør: Franco Dragone.

Hvor: Forum, København. Sidste dag 22. februar.