Døden som livsledsager

Med »Short Time Together« har Den Kgl. Ballet fået et interessant nyt og tiltrængt moderne program. Og sikken der bliver danset!

Kizzy Matiakis og Marcin Kupinski i Natalia Horecnas »The death that best preserves« på programmet »Short Time Together«. Foto: Costin Radu Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fællesnævner for koreograferne Sol León & Paul Lightfoot, Idan Sharabi og Natalia Horecna på Den Kgl. Ballets spændende, nye moderne program »Short Time Together« er, at de alle er eller har været knyttet til Nederlands Dans Theater, NDT. Flere gange trækker programmet tydelige tråde tilbage til NDTs legendariske koreograf Jirí Kylián, og måske er det også fra ham, at alle koreograferne har hentet inspiration til at bruge stemme, skrig og latter i deres værker. En latter, der er mere desperat end munter. For overordnet handler det nye program om døden som livsledsager og den korte tid, vi har sammen her på jorden.

Slovakiske Natalia Horecna, der både har været danser og koreograf hos NDT, åbner aftenen med kreationen »The death that best preserves«. Et herligt ekspressivt, idérigt og også humoristisk danseteaterværk, der fint blander ballet og moderne trinsprog og er skabt med stor sans for Den Kgl. Ballets potentialer.

Kizzy Matiakis er helt vidunderlig som den 94-årige kvinde, der på vej mod døden genoplever et liv i krigens skygge, men fyldt med kærlighed. Og som hendes unge alter ego sprudler Ida Praetorius af vitalitet. Her er fine pas de deuxer både mellem Ida Praetorius og Jonathan Chmelensky som ægtemanden, Kizzy Matiakis og døden i skikkelse af en elegant Marcin Kupiñski og Alba Nadal og Sebastian Kloborg som forældrepar. Som dødens hjælpere er Matteo Di Loreto, Tim Matiakis og Charles Andersen et forrygende dynamisk trekløver, og Oliver Starpov træder sjovt i karakter som en blomsterglad hveps i det drømmeagtige univers.

Fascinerende bevægelsessprog

Mens Natalia Horecna er et dejligt nyt koreografisk bekendtskab herhjemme, kender dansk publikum allerede israelske Idan Sharabi fra Copenhagen Summer Dance og Copenhagen International Choreography Competition, hvor han to gange har været prisvinder. Ligesom Horecna har Sharabi været danser i NDT.

I hans nye kreation »Know«, der trods titlen handler om det, vi ikke ved, kan man nu igen opleve hans særegne, super komplekse og meget fascinerende bevægelsessprog, som de kgl. balletdansere virkeligt har taget til sig. Her er fine soloindslag, og finurligt, men meget effektfuldt, ser vi bl.a. sekvenser af koreografien udført baglæns, akkompagneret af Ravels musik afspillet bagfra. Og værket igennem har de i alt 12 skønne dansere, der både starter og slutter nede i salen, en meget direkte kontakt til publikum.

Det kendte britisk/spanske koreografpar Paul Lightfoot og Sol León er i dag henholdsvis kunstnerisk leder og rådgiver for NDT, og det er deres delvist nye fællesværk, »Short Time Together« fra 2012/2015 med musik af Beethoven og MaxRichter, der har givet navn til hele programmet.

I det smukke, stemningsfulde værk, der handler om at blive ældre, være i nuet og både se tilbage på livet og have døden i horisonten, er dansen karakteristisk for de to koreografer i dialog med mennesker og landskaber på filmklip i baggrunden. Usædvanligt er det til gengæld, at der er tåspidsdans med i deres koreografi, som også rummer masser af mime.

Ikke alt er lysende klart i fortællingen, men der bliver danset fremragende af både de to kvindelige og fem mandlige dansere. Og hele programmet »Short Time Together« er et godt og tiltrængt friskt pust til Den Kgl. Ballets repertoire.

Hvad: »Short Time Together«.

Hvem: Den Kgl. Ballet.

Hvor: Gamle Scene, sidste dag 14. november.