Det Kongelige Teaters operachef stopper før tid

Operachef Sven Müller søger efter otte år nye udfordringer. Han fratræder senest til sommer.

ARKIVFOTO. Det Kongelige Teaters operachef, Sven Müller, har opsagt sin kontrakt før tid. Han fratræder sin post senest til sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Det Kongelige Teaters operachef, Sven Müller, har opsagt sin kontrakt før tid. Han fratræder sin post senest til sommer.

Efter otte år i teatret vil Sven Müller søge nye udfordringer. Det oplyser han i en pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater.

- Det Kongelige Teater er en institution, som på mange måder er underlagt forskellige forpligtelser og forventninger repertoiremæssigt, fordi vi er den store nationale scene, som vi nu er.

- Samtidig har der gennem årene skullet ske en tilpasning af økonomien, som har stillet særlige krav til opfindsomhed og kreativitet for at få ambitioner og bevillinger til at mødes, siger Sven Müller i pressemeddelelsen.

Lisbeth Knudsen, bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater, beklager beslutningen.

- Sven Müller har været chef i en særdeles udfordrende periode af Operaens liv, og jeg ønsker ham alt det bedste fremover, siger hun i pressemeddelelsen.

Sven Müller kom til Det Kongelige Teater i 2008 som ensemblechef og souschef, og han blev i 2012 udnævnt til operachef.

I 2015 besluttede bestyrelsen for Det Kongelige Teater at forlænge hans kontrakt med fire år til 2020.

I den periode har Det Kongelige Teater udskiftet hele bestyrelsen to gange på fire år, trivselsundersøgelser har vist utilfredshed med ledelsen, ligesom der har været beskyldninger om mobning.

Bestyrelsen vil på et møde i januar tage stilling til processen for ansættelsen af en ny operachef.

- Der er et stort forventningspres på de kunstneriske chefer på Det Kongelige Teater, der lige som alt andet i samfundet er præget af krav om forandring og fornyelse, siger Lisbeth Knudsen.

Bestyrelsesformanden peger på, at teatrets chefer både skal levere "sublime oplevelser", være nytænkende og stærke chefer for ambitiøse kunstnere.

- De skal helst også være markante i offentligheden og sælge varen, og de skal hele tiden kunne finde nye veje til at vende hver femøre og få det bedste ud af de bevillinger, som vi er betroet af Folketinget, siger Lisbeth Knudsen, der er er sikker på, at Det Kongelige Teater vil kunne tiltrække en ny operachef til opgaven.

/ritzau/