Den sorte boks er klar til kamp og kærlighed på scenen

Den nye dobbeltforestilling »Push« viser endnu engang, at Black Box Dance Company er et yderst talentfuldt ungt kompagni.

Black Box Dance Company i Edhem Jesenkovics koreografi »Rush« i dobbeltforestillingen »Push«. Foto: Michael With Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kun halvandet år gamle Black Box Dance Company fra Holstebro med Marie Brolin-Tani i spidsen som kunstnerisk leder har allerede med sine to første produktioner »Viva, Vive!« og »100 Likes« vist sig som et af de mest opløftende og glædelige nye initiativer på den moderne dansescene herhjemme.

Med sin sprudlende ungdommelige energi folder kompagniet sig nu også meget overbevisende ud i den nye dobbeltforestilling »Push« med værker af Edhem Jesenkovic og Tim Rushton.

Siden sin etablering er Black Box Dance Company allerede blevet udvidet fra seks til otte internationale dansere, der principielt alle medvirker i begge værker i »Push«. Men uheldigvis var en kvindelig danser blevet skadet få timer før forestillingen, undertegnede så i Holstebro, så kun syv dansere var på scenen.

De for koreografierne ikke helt optimale forhold ændrer dog ikke ved indtrykket af det dygtige kompagni, der med sit stærke nærvær har godt fat i publikum.

Edhem Jesenkovic har til sin kreation, »Rush«, hentet inspiration fra håndboldspilleres træning og kampe, der afspejles i såvel dansernes bevægelser som musikkens samplede lyde. Men der er mere end håndbold og sportens spændingsfyldte situationer på spil hos koreografen, der er født og opvokset i Sarajevo.

For bevægelser, gestik og lyde sender også tankerne til krigens kampplads, ligesom dansernes rituelle bevægelser giver associationer til religiøse kontraster og spændinger.

Effektfuld er koreografiens brug af rummet, de dynamiske skift og dansernes højlydte vejrtrækninger, og der er fine, følsomme duoer i det interessante og billedrige værk, hvor Jesenskovics elektroniske musik dog til tider bliver næsten for idérig.

En helt anderledes lystig, legende og løssluppen stemning oplever man i Tim Rushtons nye værk »Evas dilemma«, der er en bearbejdning af hans »Adams dilemma« fra 2009.

Ligesom i »Adams dilemma« kredser dansen om Paradisets lokkende æbler og jagten på kærlighed, og danserne i det nye værk minder også om underfundige tegneseriefigurer, når de i deres sort/hvide kostumer folder sig ud i forårskåde bevægelser i tæt rytmisk dialog med Vivaldis »De fire årstider.«

Værket passer som fod i hose til det unge Black Box Dance Company, der nu kan ses i København, inden kompagniets turné går videre til Århus, Odense og San Sebastian i Spanien.

Hvad: »Push«.

Hvem: Black Box Dance Company. Koreografi: Edhem Jesenkovic og Tim Rushton.

Hvor: Set i Black Box, Holstebro. Spiller i Dansehallerne København 11.-12. februar, Katapult Aarhus 20.-21. februar og Den Fynske Opera, Odense 23.-24. februar.