Dansefest med smittende livsglæde

Jacqueline Green & Jamar Roberts in A Case of You Choreography: Judith Jamison Alvin Ailey American Dance Theater Credit Photo: Paul Kolnik studio@paulkolnik.com nyc 212-362-7778 Fold sammen
Læs mere

Det blev en forrygende flot og festlig start på Alvin Ailey Dance Theaters nu 15. gæstespil i Tivolis Koncertsal. Til premieren onsdag aften var det ikke bare det toptunede amerikanske kompagni, der indtog scenen med sprudlende energi, livsglæde og krops-ekvilibrisme i såvel nye koreografier som gode gamle kendinge. De tre søstre Dronning Margrethe, Prinsesse Benedikte og Dronning Anne-Marie var efter pausen også på scenen, hvor de overrakte Dronning Ingrids Hæderslegat til Den Kgl. Ballets solist Andreas Kaas og jazzsangeren Sinne Eeg.

I den anledning kunne man opleve Judith Jamisons skønne, sensuelle og stormfulde kærlighedsduo »A Case of You« (2004), der er koreograferet til Joni Mitchells sang med samme titel, blive danset til live musik. Og med Jacqueline Green og Jamar Roberts som dansepartnere akkompagneret af Sinne Eegs smukke sangstemme og Nikolaj Koppel på flygel, blev »A Case of You« en intens, intim og stemningsfuld lille perle.

Programmets åbningsværk, Ronald K. Browns »Open Door« fra 2015, er en glædelig nyhed i kompagniets repertoire. Her oplever man en sand dansefest, når i alt ti dansere med swing i kroppen og sublim rytmisk timing og frasering folder sig ud til afro- og latinjazz af Luis Demetrio, Arturo O’Farrill og Tito Puento i den varierede og velstrukturerede koreografi. Meget fint indleder »Open Door« med skønne Linda Celeste Sims i en smidig og ekspressiv solo, inden hun får følgeskab af kompagniets charmerende og karismatiske prøveleder, Matthew Rushing.

Aftenens andet nye værk, »Awakening«, for 12 dansere i hvide unisex-kostumer, er koreograferet i 2015 af kompagniets kunstneriske leder, Robert Battle. Her er det i højere grad de fantastisk dansere, der imponerer, end den turbulente og rituelt prægede koreografi til John Mackeys til tider ret bombastiske musik. Men der er god energi i det såvel dystre som ekstatiske værk, der mod slutningen giver associationer til »Le Sacre du Printemps«.

Som altid slutter alle forestillinger i Tivoli med kompagniets kendingsværk og udødelige klassiker, Alvin Aileys »Revelations« fra 1960. Og osndag aften gik dette mesterværk endnu engang lige i hjertekulen med sin inderlighed, livsglæde og åndelige optimisme.

Hvad: »Open Door«, »Awakening«, »A Case of You«, »Revelations«.

Hvem: Alvin Ailey American Dance Theater

Hvor: Tivolis Koncertsal.

Hvornår: Sidste dag 30. oktober.