Dårlig sædkvalitet kan trylles væk

Rune Klan er flyttet ind på Det Kongelige Teaters gamle scene med sit nye show, hvor han tryller og fortæller ærlige og morsomme historier om at have dårlig sædkvalitet.

Som en mand der har fulgt Rune Klan i næsten 15, år var jeg det første kvarters tid af premieren på det nye show lige ved at tro, at tryllekunstneren og stand-up komikeren havde mistet sit ellers så brillante touch. Den første lange monolog om forskellen på forældre uden børn og dem med børn var for lang og ufokuseret og præget af for meget fremmedordsvrøvl og råberi.

Men noget tydede på, at denne vildvej blot skyldtes premierenerver, for det knap halvanden time lange show ”Barnløs”, der blev fyret af i ét hug, kom relativt hurtigt i en bedre gænge. Den røde tråd i fortællingen er logisk nok, hvordan det er ikke at have børn, når man er gift og har rundet de 40 år. Situationer a la den hvor folk spørger, hvor mange børn man har og ikke  om man i det hele  taget har børn, står i kø. Det er på mange måder træls, og Klan indrømmer, at han af og til har tænkt ilde om mennesker med børn. ”Argh. Når de der dejklumper kommer gående i Amager Centeret slæbende på resultaterne af deres fejlknep. Øv, de børn er jo lavet på dårlige gener og pommes frites. Kunne jeg ikke bare få et af dem hjem. Det ville være rimeligt nok, for de bliver jo alligevel tvangsfjernet på et eller andet tidspunkt!”

Rune Klan er dog ikke så hård i tonen særlig ofte. Han har et grundhumør og en energi, der kunne få alle indbyggerne på en mellemstor kirkegård til at gå igen, hvis man ellers forstod at genbruge den. Til gengæld har han en sædkvalitet på kun omkring en tyvendedel af en dansk gennemsnitsmand, og fortrædelighederne i den historie nydefinerer den måde en stand-upper kan bruge sine personlige erfaringer på. Og så tager den slags problemer jo også meget belejligt udgangspunkt undere bæltestedet.

Det originale menneske Rune Klan kunne ikke være skabt i et laboratorium. Han har en fetisch for Storm P.-maskiner og er overnaturligt dygtig til at trylle. Og så tillader han sig den luksus at fjolle meget på scenen, men aldrig ved at gøre køb på kvaliteten af trylleriet. Samtidig undgår han lige med nød og næppe, at den opkørte drengede begejstring over egne resultater bliver til selvglæde. Lige præcis hvad der trylles med og hvordan den private historie om Rune Klan ender, bør i øvrigt bevares som hemmeligheder, for dem der senere skal se showet.

Blot skal det afslutningsvis konstateres, at bedst som en afslutningstirade om den aktuelle status på situationen som barnløs, er ved at blive længere end Rune Klans nosser – sorry, det er dit eget billede, Rune! – smider han et vanvittigt skævt jonglørnummer oveni tryllehatten. Med seks ringe i en vanvittig pantomimeagtig stop-motion dans topper han et i  forvejen virkelig godt show. Afslutningen sætter en tyk streg under mandens originalitet, og får igen en til at spekulere over, hvor langt Rune Klan kunne nå, hvis han prioriterede at prøve sig selv seriøst af i England eller USA.

Hvad: Barnløs. Hvem: Rune Klan stand-up- og trylleshow. Hvor: Det Kongelige Teater, Gammel Scene, fredag aften.