Cirkusteater er spinkel magi for de mindste

En overdådig teaterforestilling skabt på en sød, men lidt spinkel historie.

Sælen Selma med sin bedste ven, havmågen Hauge. Foto: Rolf Søborg Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At mange børn for 100 år siden drømte om at rejse væk med cirkus, er der næppe et eneste af de forventningsfulde børnehavebørn på Det Lille Teater denne formiddag, der aner noget om.

Men det er ikke desto mindre det, som sælen Selma gør i Jacques Matthiessens historie »En sælsom rejse«. Hun stikker af med cirkus. Bedst som hun ligger dér og småkeder sig på sin klippeø midt i det store hav, sejler Cirkus Alonso forbi, og ved et tilfælde kommer hun til at spille bold med klovnen om bord.

Den slags åbner for fristende perspektiver for en lille sæl, der bare ligger og venter på, at bedstevennen, havmågen Hauge, skal komme hjem fra en af sine ture.

På Det Lille Teater har de i årtier været eksperter i historier for især de allermindste.

»En sælsom rejse« er for de to-fire årige, og det magiske – selv for en teatervant voksen – ved den søde og lidt spinkle historie om Selmas cirkus­eventyr, er Christian Q. Clausens scenografi og Paul Arne Krings dukker.

De to hovedpersoner er intet mindre end bedårende. De har så meget personlighed og ægthed over sig, at man på under et halvt sekund har glemt, at de faktisk er dukker styret af pinde (ført af Anya Sass, Bo Carlsson og Rolf Søborg Hansen).

Overdådigt bliver det, da Selma når frem til cirkus. Efter først en lang tur efter cirksusskibet og siden cirkusvognen, der kører ad mørke veje, oplyst af små, spinkle lygtepæle og selvfølgelig udstyret med minutiøst tegnede cirkusplakater.

Da cirkusteltet folder alle sine strålende striber ud og fylder hele scenen, lyder der begejstrede udbrud fra det unge publikum.

Og selv om cirkusprinsessen med de seks fuldblodsheste og en stor elefant er sætstykker, elegant tegnet i gammeldags stil, jubler ungerne over elefanten på bolden og den cyklende chimpanse i en grad, så man skulle tro, det var rigtigt levende dyr, der stod foran dem!

Historien om, at venskab og hverdag er vigtigere end eventyr og spænding, har ikke helt den fylde og dybde, som Det Lille Teater ellers ofte lykkes med at få ind i sine forestillinger. Men det opvejes i høj grad af, at de folder teatermagien ud i den store skala for de små.

Det er dejligt ambitiøst over for en helt ung og endnu uprøvet publikumsgruppe, der ikke engang ved, hvor overdådigt og kunstnerisk krævende det, de ser på, faktisk er. Men selvfølgelig skal de have det bedste som det første – og de værdsætter det tydeligvis også.

Hvad: »En sælsom rejse«.

Hvem: Manus og instruktion: Jacques Matthiessen. Dukker: Paul Arne Kring. Scenografi: Christian Q. Clausen. Komponist: Frederik Lundin.

Hvor: Det Lille Teater. Til 3. maj.