Cirkus Summarum er stadig høj i hatten

Cirkusdirektøren finder sin mormors fantasi-tape i årets udgave af Cirkus Summarum. Heldigvis, for med den i hånden sender han Ramasjang-heltene ud på en herligt syret rejse.

DRs grand old teddy, Bamse, tryller en mindre udgave af sig selv frem. Foto: Agnete Schlichtkrull Fold sammen
Læs mere

»Hvor er det vidunderligt, når folk går over stregen,« konstaterer cirkusdirektøren. Stregen, han taler om, er den, han lige har sat på manegens gulv med sin mormors fantasi-tape. Den bliver en port ind til fantasiens verden, hvor Bamse bliver til Kylling, Hr. Skæg forvandles til en olding med hvidt skæg, og Kristian fra Mysteriet bliver til pizzamanden Cristiano Ronaldo.

For syvende år i træk sender Muskelsvindfonden heltene fra DRs børneunivers Ramasjang i cirkusmanegen med Cirkus Summarum. Denne gang med en hyldest til fantasien som det gennemgående tema – og som sædvanlig fermt styret af cirkusdirektøren i skikkelse af Rasmus Bjerg.

»Jeg er stadig høj i hatten, så alt er, som det plejer at være,« lyder det i hans præsentation.

Det viser sig at holde stik. Årets udgave af Cirkus Summarum, der havde premiere torsdag aften på Tiøren i København, holder niveauet og evner som få andre familieforestillinger at fange de små og samtidig tale til deres forældre.

Som når den 100-årige udgave af Hr. Skæg bemærker, at han er blevet så gammel, at han kan lide Gnags. Eller når cirkusdirektøren siger, at børneartisterne, der render rundt på scenen, burde sættes i fængsel og tilføjer: »Mon ikke den nye regering kan få rettet op på det?« Eller når Bamse er blevet til Kylling og forfærdet udbryder: »Åh nej, jeg har fået en kyllingehjerne.«

Ramasjangs gule grand old teddy

For min datter på knapt to et halvt er Cirkus Summarum hendes kulturelle debut. De første minutter er det hele da også en smule overvældende. Underlæben kommer frem, da Motor Mille hopper i en gigantisk seng og svinger sig i en lysekrone, ligesom hun insisterer på at blive holdt for ørerne, når DRs Big Band trutter mest ihærdigt.

Men det er, lige indtil hun får øje på Bamse. Ramasjangs gule grand old teddy kan stadig få de yngste til at lyse op. Endnu bedre bliver det, da han med sin tryllestav får tryllet en lille Bamse frem, som til Bamses store irritation imiterer ham.

Men ikke alt er, som det plejer at være, i cirkusteltet, for i år er Onkel Reje med for første gang. Han er Ramasjangs syrede sørøver og har det som et skaldyr i vandet til Cirkus Summarum.

For hvor det bliver vel sødsuppesvulstigt, når Silja fra Monster-Buster tror, hun intet talent har, men ender med at bryde ud i skønsang med omkvædet »Nu skal I høre mig synge«, ja, så er det velgørende at møde Onkel Reje, der kalder sig selv »sådan en nummer 1-type« og har medbragt et atomkraftværk og osterejer i menneskestørrelse fra Tjernobyl.

Klassisk cirkus er der ikke meget af i Cirkus Summarum. Ingen savsmuld, tæmmede aber eller franske klovne. Ikke nogen badutspringere eller linedansere. Det har der aldrig været. Og tak for det. For Cirkus Summarum spiller på det, der gør DRs børneunivers så stærkt. Bruger sit talent, kunne man sige – med et af forestillingens mantraer. Her er masser af gensynsglæde med børne-TV-stjernerne, sjove sange og dygtige børneartister.

Cirkus Summarum spiller på syvende år uden de store revolutioner. Så burde man stoppe, mens legen er god, som den voksne cirkusdirektør på et tidspunkt i forestillingen pointerer, at man altid skal, da han møder sig selv som barn?

»Nej, hvorfor skal man dog det?« spørger børnecirkusdirektøren, »man skal stoppe, når den bliver dårlig.«

Hvad: Cirkus Summarum.

Hvor: Tiøren, Amager Strandpark indtil 19. juli. Tangkrogen, Aarhus, 24. juli-9. august.